Is geitenzuivel diervriendelijker dan koeienzuivel?

geiten

Geiten worden in Nederland gehouden om de melk. Veel mensen denken dat melk en kaas van geiten diervriendelijker geproduceerd wordt dan die van koeien. Helaas is dit niet het geval, er is weinig verschil tussen hoe het leven van een melkgeit er uit zien en dat van een melkkoe.

Toch is de geitenmelk sector de afgelopen jaren verdrievoudigd. Er zijn nu een kleine 588.000 geiten in Nederland waarvan 414.000 melkgeiten. Op de gespecialiseerde bedrijven werden in 2018 ruim vijf keer zoveel melkgeiten geteld dan in 2000. Het gemiddeld aantal dieren per bedrijf nam toe van ruim 300 in 2000 naar bijna 1.100 in 2018. (bron)

Omdat het grazen van geiten het grasland vernielt worden zij steeds vaker gefokt en gehouden in de gesloten stallen van de bio-industrie. De overvolle, toxische en smerige condities, standaard in de bio-industrie, zijn tegenwoordig ook het lot van geiten die van naturen veel ruimte nodig hebben. Het gebrek aan bewegingsruimte en de giftige omgeving van ammoniak dampen leiden tot diverse chronische ziektes bij geiten.

Direct na hun geboorte worden geitjes bij hun moeder weg gehaald, net als bij kalfjes in de zuivelindustrie. Behalve deze emotionele stress die zij moeten ondergaan, worden geitjes ook onderworpen aan lichamelijke mishandeling als onthoornen en castratie, dit alles zonder pijnstillers en voldoende veterinaire zorg.

De mannelijke geitjes kunnen geen melk geven en zijn, net als bij kalfjes in de zuivelindustrie, niet interessant voor de boer. Zij worden al heel jong op transport gezet naar Zuid-Europa, waar zij uiteindelijk belanden op iemands bord. Veel lammetjes sterven jong door ziektes die ontstaan omdat ze niet bij hun moeder mogen blijven. Moedergeit krijgt per keer één tot drie lammetjes en wordt meestal elk jaar weer gedekt, de eerste keer als zij slechts een jaar oud is.

Geiten worden gehouden in groepen van 50 tot 250 dieren en hebben 1.5 tot 2 m2 leefruimte per dier. Zij produceren 1.000 liter melk per jaar en wanneer de productie afneemt gaan ze, net als melkkoeien, naar de slacht.

Zoals je ziet zijn geiten niet beter af dan koeien:

  • Van jongst af aan worden zij elk jaar opnieuw gedekt;
  • Zij moeten melk produceren voor menselijke consumptie;
  • Baby’s worden na de geboorte weggehaald bij moeder;
  • Mannelijke baby’s zijn een restproduct en worden jong geslacht;
  • Vrouwelijke baby’s volgen hun moeder op;
  • Wanneer de melkproductie minder wordt is het tijd voor de slacht;
  • Buitenlucht zien geiten mogelijk nog minder dan koeien.

Een reactie op “Is geitenzuivel diervriendelijker dan koeienzuivel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s