De slacht van hoogzwangere koeien in Nederland

Confronterende blog van Karen Soeters (Animals Today) o.a. over de slacht van koeien, hoogzwangere koeien wel te verstaan…

Hieronder kun je er een gedeelte van lezen, de hele blog vind je hier.

koe

Een dier is tot een ding verworden in de industrie waar in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk geld aan verdiend moet worden.

Dit houdt in dat het financieel erg prettig is voor de eigenaar als een dier voor de slacht zo zwaar mogelijk is. Zwangere dieren zijn per definitie zwaarder, ook door de veranderde hormoonhuishouding. Dus dan zorg je ervoor dat een dier, voordat zij geslacht wordt, zo lang mogelijk zwanger is met alle gevolgen van dien voor het kalfje. Dus kassa. Logisch nietwaar?

Is dat dan niet verboden, kun je je afvragen. Het schokkende antwoord is dat dit niet verboden is. Het is alleen verboden om koeien te transporteren waarvan de dracht meer dan 90 procent is gevorderd.

Om het even in perspectief te zetten: een baby is levensvatbaar vanaf 6 maanden, dus vanaf 60 procent van de zwangerschap. In het verlengde hiervan kan gesteld worden dat een kalfje in principe ook levensvatbaar is vanaf 60 procent. Het Is natuurlijk in dit geval juist niet de bedoeling dat het kalfje het overleeft. Het diertje dient alleen om de moeder zwaarder te laten worden, verder niets. Het kalfje moet gewoon overlijden.

Dat de World Organisation for Animal Health (OIE) al richtlijnen opgenomen heeft om het lijden van het kalfje in het slachthuis zoveel mogelijk te beperken, maakt duidelijk dat het geen incident is maar standaardpraktijk. Alleen in Nederland zijn in 2016 zo’n 510.000 koeien geslacht. Stel dat hiervan 75 procent zwanger is (ik ga aan de lage kant zitten), dan zijn er afgelopen jaar minimaal 310.00 kalfjes een ellendige zinloze dood gestorven.

Meer dan 75 procent (lage inschatting) van de koeien gaat drachtig naar de slacht. Alleen als de dracht over de 90 procent is word er door dierenartsen van de NVWA melding van gemaakt. De kalveren stikken als ze uit de buik van hun geslachte moeder zijn gehaald en dat kan wel 20 minuten duren. De kans dat je als veehandelaar een boete krijgt is uiterst klein (5 boetes in 2 jaar tijd). Veel kalveren met een draagtijd van minder dan 90 procent sterven, terwijl hun dode moeder al aan de vleeshaak hangt.

Bron: Animals Today

Een reactie op “De slacht van hoogzwangere koeien in Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s