45 miljoen haantjes… (+video)

ei

Haantjes kunnen geen eieren leggen, haantjes zijn dus nutteloos in de eierindustrie. De helft van de kuikens die in een broedmachine uit het ei kruipt is mannelijk. Wat gebeurt er met deze pasgeboren haantjes?

Die maken we dood. En dat gaat niet bepaald op een nette manier. In sommige eierfabrieken heeft men een soort grote blender waar de haantjes levend in vermalen worden. Anderen hebben gaskamers. In de video zie je de derde methode. Bij het sexen (sorteren op geslacht) van de eendagskuikens worden de haantjes in een grote bak gegooid. Tegen de tijd dat de zak vol is, is het merendeel al gestorven door verstikking door de diertjes die bovenop hen zijn gegooid. Wanneer de zak vol is wordt hij dichtgeknoopt en sterft de rest van de kuikens ook.

Het doden van haantjes is niet beperkt tot de bio-industrie, dit gebeurt in de gehele eierindustrie, dus ook bij vrije uitloop en biologische kippen. Deze benamingen hebben uitsluitend betrekking op hoe de dieren gehouden worden tijdens hun ‘productieve’ leven.

Alleen al in Nederland worden jaarlijks zo’n 45 miljoen haantjes gedood.

In de foie gras industrie, waar eenden en ganzen worden gedwangvoederd om een zieke lever (foie gras) te kweken gebeurt dit ook. Alleen daar worden de vrouwelijke dieren gedood omdat de mannelijke dieren meer ‘product’ omzetten.

Meer info: Wat gebeurt er met de haantjes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s