Undercover: biologische geitenmelk boerderij (+video)

geit

De video opnames die je onderaan dit artikel kunt bekijken zijn gemaakt op een biologische geitenmelk boerderij in Duitsland. Voor jou is dit waarschijnlijk moeilijk om naar te kijken. Voor de geiten is dit het dagelijks leven.

Een PETA Duitsland onderzoek toont aan dat honderden geiten dagelijks lijden voor de productie van melk. Veel dieren zijn ziek of ernstig ondervoed. Aan medische zorg wordt hier blijkbaar niet gedaan. Geiten gaan routinematig dood op de boerderij en hun stervende lichaam wordt bedekt met een zeil. Levende wezens, weggegooid als afval.

Tijdens één van zeldzame keren dat de dieren naar buiten mochten, ontdekte de onderzoeker in de weide dat er nog veel meer zieke en gewonde dieren rondliepen, sommige waren mank of konden amper lopen.

Toen deze opnamen gemaakt werden droeg de boerderij het label ‘Bioland’, het Duitse certificaat voor biologisch voedsel. Dit zogenaamde dierenwelzijn label, waar biologische bedrijven graag mee pronken, bewijst, net als vele andere labels eerder al hebben gedaan, dat zo’n label niets anders is dan een marketing truc.

Geiten moeten, net als koeien, zwanger worden om melk te produceren, melk die bedoeld is voor hun baby’s. Sommige lammetjes sterven vrij snel na hun geboorte. De overlevenden worden bij hun moeder weggehaald en groeien op in een andere schuur. De jongens worden snel vetgemest en geslacht. De meisjes wacht meestal het zelfde lot als dat van hun moeder; een leven lang gebruikt worden als melkmachine.

De geiten worden twee keer per dag gemolken op de melkplaats. Verborgen camera’s leveren het bewijs dat personeel zich gewelddadig gedraagt tegen de dieren. Dit blijkt de standaard procedure te zijn in dit bedrijf. Arbeiders slaan de hulpeloze geiten herhaaldelijk met stokken of met hun vuisten. De dieren konden geen kant op, geen mogelijkheid tot ontsnappen aan het geweld.

Dit is nogmaals het bewijs dat labels als ‘biologisch’, ‘scharrel’ of ‘diervriendelijk’ misleidend zijn en het de dieren niet beschermt tegen onacceptabel lijden.

Wat er gebeurde na de bekendmaking van dit onderzoek:

  • Bioland heeft deze boerderij het label afgenomen na het zien van de videobeelden van PETA.
  • De eigenaar van het geitenbedrijf zegt de gewelddadige werknemers te hebben ontslagen.
  • Officiële inspecteurs beweren dat zij tijdens de diverse inspecties geen problemen zijn tegengekomen.
  • PETA heeft er bij de overheid op aangedrongen dat de eigenaar geen dieren meer zou moeten mogen houden.

Jij kunt het verschil maken voor geiten en andere dieren die misbruikt worden voor voedsel door veganistisch te consumeren.

gv

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s