Kippenvlees: dierenleed en ongezond (+video)

Nederlanders denken graag dat wij hier de hoogste dierenwelzijnsnormen hebben, maar is dat wel zo? Hebben dieren in de Nederlandse veeindustrie het wel zo goed? Denkt de niet-vegan er ooit over na wát hij of zij nu eigenlijk in zijn of haar mond stopt?

Neem nu bijvoorbeeld kip. Nederlanders eten graag kip, het wordt beschouwd als een veelzijdig en gezond stukje vlees. En, niet te vergeten, het is goedkoop.

Long Distance Transport Stills

Een paar feiten over kippen in de vleesindustrie in Nederland.

 • In Nederland werden vorig jaar (2016) 628.718.600 kippen gedood, 611.514.300 hiervan waren ‘vleeskippen’, of beter gezegd: ‘vleeskuikens’. Meer dan 611 miljoen ‘vleeskuikens’ per jaar gaan levend het slachthuis in en komen er in hapklare stukjes uit.
  .
 • ‘Vleeskuikens’ leven in grote schuren met gemiddeld 20 kuikens per vierkante meter. In deze schuren zitten vaak wel tot 50.000 kuikens bij elkaar. Ze worden in slechts vijf weken vetgemest tot obesitas vleesklompen, zij groeien drie keer sneller dan hoe Moeder Natuur het bedoeld heeft.
  .
 • Wanneer deze kuikens de vijf weken ellende overleven, wat lang niet altijd het geval is, worden ze hardhandig in kratten gepropt en vervoerd naar het slachthuis. Ook in het slachthuis is het geen pretje voor de bange, zieke babykipjes. Wreedheid, domheid en gebrek aan hygiëne gaan vaak hand in hand.
  .
 • Miljoenen kippen overlijden al voordat ze het slachthuis bereiken of zelfs al voordat de vijf weken van hun leven om zijn. Door hun overgewicht krijgen ‘vleeskuikens’ allerlei lichamelijke problemen wat veel van hen fataal wordt. Ook tijdens het transport overlijden veel kuikens, vanwege verwondingen die ze oplopen door de ruwe manier waarop zij uit de schuur en in de kratten gepropt worden, door stress en kou of hitte of omdat ze al zo goed als dood waren in de kippenschuur.
  .
 • Kip is geen mager vlees zoals veel mensen denken. Een gemiddelde kip kan bijna 570 ml vet bevatten, dat is net zo veel als een Big Mac. Hoe kan het ook anders als je het vlees eet van een obees? De kip van nu bevat meer dan twee keer zoveel vet, een derde meer calorieën en een derde minder eiwit dan de kip uit 1940.
  .
 • Kip is niet gezond. Onderzoek wijst uit dat 60% van de kipfilet besmet is met campylobacter waardoor mensen die dit eten voedselvergiftiging op kunnen lopen en erg ziek worden of zelfs overlijden. En dan hebben we het nog niet eens over allerlei andere rommel die je meekrijgt, zoals antibiotica en poepresten.
  .
 • Veel vlees, en dus ook kippenvlees, wat in Nederland geproduceerd wordt verdwijnt naar de export, zo’n 80%. Veel vlees, en dus ook kippenvlees, wat hier in de winkel ligt komt uit het buitenland. Fijn die ‘goede’ Nederlandse dierenwelzijnsregels, maar daar hebben ze in het buitenland maling aan.

Kippen, zowel ‘legkippen’ als ‘vleeskuikens’ worden uitgebroed in broedmachines, waarna zij geselecteerd worden op geslacht, hun snavel afgeknipt wordt en zij vervolgens naar een schuur of kooi worden vervoerd om daar de rest van hun leven te verblijven.

Geen enkele kip heeft dus ook moederliefde ervaren, terwijl alle baby’s, ook kuikens, dit nodig hebben. Kippenmoeders zijn bovendien supermoeders, zoals je op de video kunt zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s