Waarom imitatiebont toch vaak echt bont is

Uit een aantal reacties in topics op de FB pagina van VATD-blog, waar bont genoemd wordt, blijkt dat er helaas nog altijd mensen zijn die niet weten dat de meeste zogenaamde namaakbontjes wel degelijk echt zijn.

In China en andere Aziatische landen worden in bepaalde gebieden zo ongeveer in elke achtertuin dieren gefokt voor hun pels, vooral wasbeerhonden. In deze landen kent men geen wetten ter bescherming van dieren en er wordt dan ook ongelooflijk slecht met de pelsdieren omgegaan, zo worden veel van hen levend gevild.

Ook honden en katten worden in grote getale gedood voor hun vacht. De Aziaten verkopen de pelzen aan handelaren die ze doorsluizen naar o.a. Europa. Aangezien het hier verboden is om honden- en kattenbont in te voeren wordt heel veel van dit bont gelabeld als imitatie.

Bont dat afkomstig is uit deze landen is spotgoedkoop. Een mooie imitatie maken kost meer geld dan een spotgoedkoop echt bontje te behandelen met chemicaliën en andere rommel zodat het lijkt op imitatiebont en dat is precies wat er gebeurt.

Men gaat soms zelfs zo ver dat er labels ingenaaid worden waarop staat dat het nep is, terwijl dit niet het geval is. Er zijn talloze onderzoeken gedaan in Europese landen, ook in Nederland, waaruit bleek dat heel veel bont wat verkocht wordt als imitatie, wel degelijk echt bont is.

Sommige mensen denken zeker te weten dat hun bontkraag, of iets was ze op een foto zien, geen echt bont is. Dit is gewoonweg onmogelijk. Zelfs de bonttest van Bont voor Dieren is niet meer effectief. Het materiaal is te veel bewerkt om met een eenvoudige test te ‘bewijzen’ dat iets geen echt bont is.

Alleen via microscopisch onderzoek kan worden aangetoond of bont al dan niet echt is. Synthetische vezels hebben namelijk doorgaans een andere, gladdere structuur dan haar van zoogdieren. Via een DNA-analyse kan worden bepaald of het bont afkomstig is van een dier of niet. Dat wil zeggen, als agressieve chemicaliën de DNA-moleculen niet te veel hebben aangetast. De DNA-methode is echter niet geschikt om aan te tonen dat het specifiek om honden- of kattenbont gaat.

Kortom, elk bontje wat je ziet of koopt kan dierlijk zijn, je kunt dat onmogelijk zo maar even vaststellen. Vertrouw niet op labels of verkooppraatjes, vertrouw op je hart en laat het liggen. De kans is groot dat je met een dood, gemarteld dier om je nek loopt, misschien zelfs wel met een soortgenoot van jouw eigen, geliefde huisdier.

vatdbontbanner

Zie ook:

 

Advertenties

2 reacties op ‘Waarom imitatiebont toch vaak echt bont is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s