Draag alleen je eigen huid (+video)

f

Ieder jaar worden wereldwijd meer dan een miljard dieren gedood om van hun huid kleding en accessoires te maken. We hebben het dan over producten als bont, leer en ook exotische huiden. De dieren die hiervoor worden gebruikt worden meestal onder zeer slechte omstandigheden gehouden voordat ze worden doodgemaakt. Veel van deze dieren worden gehouden in overvolle, veel te kleine en vuile kooien. Er wordt zelden tot nooit voldaan aan hun basisbehoeften en de mogelijkheid tot het uiten van natuurlijk gedrag is er al helemaal niet bij. Dieren die in het wild gevangen worden sterven vaak een langzame en pijnlijke dood. Denk bijvoorbeeld aan wildklemmen en doodknuppelen.

Dieren die niet in het wild gevangen worden, kunnen op verschillende manieren worden doodgemaakt voor hun huid. Slangen, krokodillen en hagedissen worden vaak levend gevild. Men heeft het stompzinnige idee dat het leer hiervan soepeler wordt. Levend villen gebeurt overigens ook bij wasbeerhonden, vossen, katten, honden, etc. in China. Jonge geitjes worden vaak levend gekookt om er handschoenen van te maken en zelfs ongeboren kalfjes worden gebruikt. Zij worden opzettelijk geaborteerd, omdat zulke huiden als bijzonder ‘luxueus’ worden beschouwd. Dit gebeurt ook bij Karakul schapen.

In China en andere Aziatische landen worden jaarlijks miljoenen honden en katten gedood voor bont en leer. Dit bont en leer wordt heel vaak expres verkeerd gelabeld en zo verkocht aan nietsvermoedende consumenten. Behalve door levend villen doodt men de dieren daar ook door ze anaal te elektrocuteren of dood te slaan.

Elk stukje dierenhuid, hoe klein ook, staat garant voor verschrikkelijk veel dierenleed. Voor elke bontjas of -kraag, voor elke leren (hand)schoen, voor elke portefeuille van slangenleer geldt dat je gebruik maakt van andermans huid.

Draag alleen je eigen huid en laat dieren hun eigen huid houden. Zij kunnen niet zonder, jij wel. Er zijn genoeg diervriendelijk alternatieven voor bont en leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s