Dode vlinders als decoratie (video)

Je vindt ze in een lijstje of in een stolp, voor aan de muur of op tafel: dode vlinders, ter decoratie. Maar wat voor vlinder is het eigenlijk die ons interieur op moet fleuren en hoe komt de vlinder aan z’n einde? De Keuringsdienst ontpopt zich als entomoloog en vliegt naar China voor een antwoord.

vl

Vlinders die in perfecte staat dood op de grond vallen. In de echte wereld gebeurt dat maar zelden. Daarom knijpen de kweektuinkwekers in China de net geboren vlinders zachtjes dood. Dat doen ze niet bepaald met plezier, want ze stoppen veel moeite in het kweken. Maar een vlinder opgezet in een mooi lijstje is, in landen zoals Nederland, een populaire decoratie. De zaken hebben een vliegende start gemaakt.

Een kapotte vlinder is niks waard. Als vlinders in het nauw komen gaan ze hard fladderen en dat kunnen hun fragiele vleugels niet aan. Dus hoe maak je ze dood zonder ze te beschadigen? Naast het doodknijpen, zijn ook inspuiten met alcohol en de truc de beestjes levend in een envelopje te stoppen om ze daar langzaam te laten sterven, veelgebruikte methodes.

Je kunt ze doodmaken voor decoratie, maar ook voor de wetenschap. Mark van de Nederlandse Entomologische Vereniging vertelt hoe zij vlinders omleggen voor onderzoek. “De eerste manier is om cyanide te gebruiken, een gore gifstof op basis van zout die verdampt. Dus je vergast ze. De tweede manier is ze te laten doodvriezen. Het zijn namelijk koudbloedige beesten en als je ze in de vriezer legt worden ze kalm.”

Het klinkt vrij luguber hoe er van alles bedacht wordt om die vlinder maar zo netjes mogelijk opgebaard te krijgen. Met een netje achter vlinders aanrennen om ze in een pot met gaten in de deksel te bewaren, is vervangen door een ongekreukt exemplaar in de woonkamer onder een stolp.

Auteur: Marlou Kusters

Bron: Keuringsdienst van Waarde

Bekijk de uitzending hieronder.

kvw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s