De vee-industrie verwoest onze aarde (+video)

i

Wanneer je het over de oorzaken van klimaatverandering en milieuvervuiling hebt denken de meeste mensen direct aan fabrieken, verkeer en kolencentrales. Wat zij zich niet realiseren is dat de productie van dierlijk ‘voedsel’ een behoorlijk grote oorzaak is van de klimaatverandering en milieuvervuiling.

Dieren uit de vee-industrie zorgen voor zeer veel uitstoot van o.a. methaan. Deze methaan is in grote mate verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Dit gas ontstaat bij de spijsvertering van koeien en andere herkauwers en wordt ook wel broeikasgas genoemd.

Bovendien hebben al die veedieren plantaardig voedsel nodig, er is wel tot dertien kilo veevoer nodig voor de productie van slechts één kilo ‘vlees’. Die gewassen moeten ergens geteeld worden. Tegenwoordig is maar liefst twee derde van alle landbouwgrond wereldwijd in gebruik voor de teelt van veevoer of er staan grazende dieren op.

Om hiervoor ruimte te creëren heeft men veel natuur gesloopt. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld zijn miljoenen hectaren regenwoud gekapt om er sojaplantages neer te zetten. Ook wordt regenwoud gekapt om vleesrunderen te laten grazen.

De soja uit Zuid-Afrika wordt ook door Nederland geïmporteerd om de veestapel te voeren. Bovendien importeert Nederland rundvlees uit Zuid-Afrika. Nederland is dus voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de gevolgen van de kap van het Zuid-Afrikaanse regenwoud.

De teelt van veevoergewassen zorgt voor veel vervuiling. Insecticiden, onkruidverdelgers en kunstmest komen in het milieu terecht en zeker in de niet Europese landen wordt daar vaak erg makkelijk mee omgesprongen. Ook is veel veevoer genetisch gemanipuleerd.

Een ander probleem van de waanzinnig grote veestapel is de enorme berg mest die de dieren produceren. De mest vervuilt de lucht, het water en de bodem. Daardoor sterven dieren en planten uit.

De wereldbevolking is de laatste decennia explosief gegroeid en helaas willen de meeste mensen ook steeds meer dierlijke producten eten. Dat kan zo niet doorgaan.

Boerderijen van vroeger bestaan zo goed als niet meer, hiervoor in de plaats zijn massale dierfabrieken gekomen met gemanipuleerde zieke dieren. Met alle gevolgen van dien. Er moet een einde komen aan de bio-industrie en mensen moeten veel minder vlees, zuivel, eieren en andere dierlijke producten gaan consumeren.

Een echte oplossing zou zijn als iedereen een plantaardig dieet zou gaan aanhouden. Al die landbouwgronden waarop nu veevoergewassen worden verbouwd kunnen gebruikt worden voor de teelt van voedsel voor mensen. Hiermee komt ook direct een einde aan de wereldhonger, er is dan genoeg voor iedereen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s