Alphense nertsenfokker smijt met nertsen (+video)

Dierenbeschermingsorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren hebben met verborgen camera’s een bontfokker betrapt op het smijten met nertsen. De fokker kwam al eerder in opspraak nadat er beelden waren gemaakt van verwaarloosde en gewonde nertsen op twee fokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn.

n

Smijten en porren
Op de beelden is te zien hoe een medewerker van de fokkerij met een stok de nerts in de kooi opjaagt. Aan de andere kant van de kooi staat een rokende medewerker de nerts op te wachten en pakt het dier bij de staart. Een voor een worden de nertsen gepakt en in de gaskist gesmeten. De dieren raken hard het luik van de gaskist en er wordt regelmatig mis gegooid. Ook is te zien hoe een medewerker door de kooi heen de nerts aan zijn staart grijpt zodat het dier geen kant op kan. In zijn andere hand heeft de medewerker een stok waarmee hij in de kooi port.

Misstanden tijdens vergassen
Volgens de wetgeving moet de nertsenfokker ervoor zorgen dat de dieren elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden wordt bespaard. Zo moet de nerts rustig uit de kooi gehaald worden en onder de buik worden vastgehouden. Het vastpakken aan de staart en het smijten met de nertsen is dan ook verboden. De volgende nerts mag pas in de gaskist gestopt worden als het vorige dier bewusteloos of dood is. Uit de gemaakte undercoverbeelden blijkt dat er geen enkele controle plaatsvindt of de nertsen daadwerkelijk dood zijn. Animal Rights en Bont voor Dieren hebben dan ook aangifte gedaan van deze misstanden.

NVWA inspecteert niet
Eerder brachten Animal Rights en Bont voor Dieren beelden naar buiten van nertsen met wonden aan hun poten, staart, hals of pels op de twee nertsenfokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Op de beelden is te zien hoe een zwaar gewonde nerts niet meer op zijn poten kan staan en langzaam wegkwijnt in de draadgazen kooi. De dieren worden aan hun lot overgelaten door de nertsenfokker. De dierenbeschermingsorganisaties verzochten de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op vrijdag 2 december 2016 om deze nertsenfokkerijen direct te controleren. Nog steeds heeft er geen inspectie plaats gevonden.

Geen draagvlak voor bont
Een ruime meerderheid van de bevolking is tegen het fokken van nertsen. Dat vandaag de dag nog dieren op deze manier worden behandeld voor een onnodig luxeproduct als bont is onaanvaardbaar. Morgen beslist de Hoge Raad in de cassatie die de nertsenfokkers hebben aangespannen tegen het nertsenfokverbod. Dan zal bekend worden of de zes miljoen nertsen per jaar in Nederland gedood mogen blijven worden voor hun vacht.

Bron: Animal Rights

Zie ook: Animal Rights filmt misstanden op bontfokkerijen te Alphen aan den Rijn

☆ ☆ ☆

Weg met bont
Nertsen zijn pelsdieren die in 16 Vlaamse en 200 Nederlandse nertsenfokkerijen worden opgesloten om vergast te worden voor een bontkraag of bontjas.

In Nederland is de nertsenfokkerij per 1 januari 2024 verboden. Goed nieuws, alleen willen wij zo snel mogelijk een einde aan de fok. De nertsen die nu opgesloten zitten kunnen niet wachten. In Vlaanderen is het nog steeds toegestaan en wij willen uiteraard een verbod op de nertsenfokkerij.

Animal Rights onthult de misstanden in de nertsenfokkerij. We maken beeldopnamen van dieren die in erbarmelijke omstandigheden leven. Maar ook de brute wijze waarop de dieren vergast worden. We sporen politici aan om zo snel mogelijk de bontfokkerij te sluiten.

Teken NU de petitie voor een verbod op de Vlaamse nertsenfokkerijen.

Meer info over ‘Weg met bont’ op de website van Animal Rights

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s