Kippen vangen en kippentransport: één groot drama

pk

Kip, het meest mishandelde stukje ‘vlees’… Kippen in de voedselindustrie hebben het waarschijnlijk het slechts van alle veedieren. De productie van ‘vlees’ en eieren is zo massaal dat de dieren niet meer als individu gezien worden. Iedereen weet hoe slecht kippen het hebben in megastallen.

Uit onderzoeken van de diverse dierenwelzijnsorganisaties blijkt echter dat bij het transport van kippen naar het slachthuis de regels ook massaal overtreden worden. De controle op alle veetransport en vangstmethoden is in handen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Uit een onderzoek van Wakker Dier bijvoorbeeld, blijkt in 2012 dat de welzijnswetgeving meer wel dan niet wordt overtreden tijdens het transport van kippen naar de slachterij. Wakker Dier verzamelde maandenlang wetenschappelijke onderzoeken, wetgevingsartikelen en handhavingsrapporten. Zij volgden ook met een team veel transporten van plofkippen en legkippen naar de slachterij. Het team constateerde structurele wetsovertredingen, ernstig dierenleed en een overheid die steevast de andere kant op keek. Anno 2016 zegt Wakker Dier dat er nog niet veel veranderd is.

In Nederland alleen al worden er meer dan 1,3 miljoen kippen per dag naar de slacht gebracht. Dat zijn ruim een half miljard kippen per jaar…

kt

Natuurlijk bestaan er wel regels om te zorgen dat het transport naar het slachthuis op een ‘humane’ manier gebeurt. Gewonde kippen mogen niet worden vervoerd, er moet ten alle tijden een dierenarts bij de dieren kunnen komen en kippen moeten water krijgen als ze lang moeten wachten. In de praktijk blijkt het helaas heel anders te gaan.

Uit het zelfde onderzoek blijkt dat het vervoer van kreupele kippen het meest structurele probleem is. Het is verboden kreupele dieren te vervoeren, omdat deze dieren nog meer leed ondervinden dan ‘normaal gesproken’ al het geval is. De NVWA controleert dit echter niet. En dan hebben we het niet over een klein aantal kippen, maar over meer dan de helft van alle plofkippen: naar schatting 250 miljoen per jaar.

Elk jaar 250.000.000 gewonde kippen op transport, dus 250.000.000 overtredingen en de NVWA doet niets…

k2

Er geldt een wettelijke zorgplicht voor zieke dieren tijdens het  vervoer, helaas wordt deze zorg in het geheel genegeerd.

Van de duizenden transporten die er per jaar plaatsvinden zijn er (in 2011) slechts 70 gecontroleerd door het NVWA.

Bij het vangen van het pluimvee is de NVWA helemaal nooit aanwezig. Ook daar gaat het vanzelfsprekend zo goed als altijd mis. Acht procent van alle kippen breekt een poot of vleugel tijdens de vangst. We spreken hier dan over meer dan 30 miljoen kippen per jaar. Deze dieren zouden vanwege het verbod op het vervoer van wrak vee uiteraard niet op transport gezet mogen worden. Dit gebeurt dus wel.

kv

Een voormalig kippenvanger zei hier het volgende over: ‘De dieren worden onderste boven aan de poten opgetild. Gemiddeld hebben kippenvangers meerdere kippen per keer in hun handen. Ik had er meestal per keer twee kippen aan elke hand. De vangers worden moe en gaan dan harder knijpen, gevolg gebroken poten. Er wordt niet om het welzijn van de dieren gedacht omdat ze een paar uur later toch dood zijn.’

De pluimveekratten en -containers worden vaak voller gepropt dan wettelijk is toegestaan. Een plofkip heeft wettelijk recht op de ruimte van slechts twee derde van een A4tje, maar in de praktijk is het meestal nog minder dan dat.

De NVWA moet op de welzijnsregels toezien tijdens het vervoer en op de slachterijen. Zij hebben een aantal keer actie ondernomen bij overtredingen, maar tegelijkertijd worden overtredingen gewoon geaccepteerd zolang niet meer dan twee á drie procent overlading plaatsvindt en de sterfte minder is dan vier keer wat als ‘normaal’ beschouwd wordt. Personen of bedrijven die ernstigere overtredingen begaan komen er meestal vanaf met een waarschuwing of een lage geldboetes.

k3

Je vind dit niet kunnen, maar wil toch graag kip blijven eten… Dan maar biologisch?
Jammer maar helaas voor jou, biologisch gehouden kippen worden op de zelfde manier vervoerd als plofkippen. Het verschil zit hem uitsluitend in de manier van ‘houden’, er van uitgaand dat de bio-boer zich aan de regels houdt. Biologisch gehouden kippen zijn gewoonlijk sterker en kunnen het transport beter aan, maar dat zegt natuurlijk niets over de pijn en stress die zij net zo goed ervaren.

Er is maar één juiste manier van kip eten: vegan ‘kip’! Lekkerder, gezonder en vooral dierenleedvrij.

Bron: diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s