Het leed achter de bontkraag, door Marianne Wiltschut

De onderstaande ingezonden brief is geschreven door Marianne Wiltschut en door haar verstuurd naar diverse kranten met het verzoek dit te plaatsen. Geen van hen heeft zelfs maar de moeite genomen om te reageren, laat staan dat het geplaatst werd. De waarheid mag nu eenmaal niet gezegd worden.

VATD werkt hier niet aan mee, op VATD wordt de (soms keiharde) waarheid naar buiten gebracht. Mensen moeten weten wat er allemaal verzwegen wordt voor hen. Op VATD betreft het uiteraard het lot van dieren, zoals de ingezonden brief van Marianne over bont.

☆☆☆

De herfst is weer begonnen, de winter staat voor de deur en je ziet ze weer overal verschijnen. Jassen met bontkraag. Dikke kragen, dunne kragen, kragen van imitatiebont en echt bont dusdanig bewerkt dat het eruit ziet als imitatiebont.

Vooral jongeren lijken ze te dragen omdat het in de mode is en dus ́cool ́, maar ook genoeg volwassenen lopen erin rond. Naast de bontkraag zie je ook pluizenbolletjes aan tassen, jassen en schoenen bedoeld als accessoire.

Wat mensen vaak niet weten, is dat hun bontkraag in veel gevallen is gemaakt van echt bont en dat hiervoor jaarlijks miljoenen dieren een pijnlijke en wrede dood sterven. De grootste afzetmarkt voor bont is China waar nauwelijks of beter gezegd geen dierenwelzijnswetten zijn.

Veel bont aan bontkragen (de dikke kragen met donkerbruine en blonde haren en een pluizige ondervacht) is gemaakt van bont van de wasbeerhond (raccoondog). In de labels van dit soort jassen staat dit soms (zeker niet altijd!)vermeldt.

In bontfokkerijen (zowel in China als ook in Europa) leiden de dieren een afschuwelijk leven. In kleine kooien, niet in staat hun natuurlijke gedrag te vertonen, worden de dieren soms letterlijk gek en laten ze afwijkend gedrag zien. Het doden van de dieren voor hun vacht is wreed te noemen. De dieren worden hardhandig uit hun kooien gehaald voordat ze vergast of anaal geëlektrocuteerd worden.

Ook het bewusteloos slaan van dieren en zelfs levend villen zijn helaas geen uitzondering. Dit geldt met name voor China. Zeer schokkende en misselijkmakende beelden, undercover gefilmd door moedige activisten in China zijn te vinden op You Tube. Waarschuwing: zeer schokkend en niet geschikt voor gevoelige kijkers en kinderen.

Naast de wasbeerhond worden er ook andere dieren gedood voor hun pels. Denk aan coyotes (gevangen met wildklemmen), vossen, poolvossen, lynxen, nertsen, konijnen en chinchilla’s. Zelfs honden en katten ontkomen niet aan de wreedheid van de bontindustrie.

Het is echt afschuwelijk om jaar na jaar te moeten zien hoe onverschillig er met dierenlevens wordt omgesprongen, voor een product wat niemand nodig heeft en alleen maar wordt gedragen omdat het ́in de mode ́is.

Een aantal mensen die wel weet hebben van de herkomst van het product, reageren soms schokkend onverschillig. Kreten zoals: “het kan me niet schelen, ik vind het mooi” of “tja, dan kun je je wel overal druk om gaan maken” zijn mij en andere mensen die opkomen voor de pelsdieren regelmatig naar het hoofd gegooid.

Ik zou graag willen zien dat het bont uit het straatbeeld verdwijnt. Een product waar zoveel leed achter kleeft kan simpelweg niet mooi zijn.

Daarom vraag ik middels deze brief aan iedereen: Open je hart voor de dieren en doe je bontkraag af!

Meer info is te vinden op:

Geschreven door Marianne Wiltschut en met haar toestemming gepost op VATD.

b

2 reacties op ‘Het leed achter de bontkraag, door Marianne Wiltschut

  1. Al jaren demonstreer ik tegen bont! Bij het zien van zo’n kraag of andere producten met bont draait mijn hart om! Alle winkels hangen vol ermee en het is mode! Het leed is zo groot, maar helaas zien de mensen het niet, of willlen het niet zien! Als ik er wat over zeg krijg ik antwoorden als, nou ja hij is toch al dood, het is zo mooi ! En jij draagt toch ook lederen schoenen of eet vlees! Ik eet geen vlees, juist omdat ik zoveel respect heb voor dieren! Maar het omgaan met dieren is tegenwoordig ver te zoeken. Ik hoop echt dat bont uitvond straatbeeld verdwijnt, er zijn zulke mooie alternatieven!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s