Koetjes, kalfjes en zuivel (+video)

koe

Wanneer je geen zuivel wilt consumeren vanwege het dierenleed wat er achter steekt, vragen veel mensen: ‘Wat voor dierenleed? Koeien geven toch altijd melk? Ze worden er toch niet voor doodgemaakt?’

Anno 2016 geloven nog steeds veel mensen de fabeltjes die ons als kind zijn wijs gemaakt. Melk is goed, melk is lekker, melk is nodig om gezond en sterk te worden. Maar ook: koeien geven hun melk graag, ze hebben anders last van die volle uiers. Koeien hebben het goed in Nederland, ze lopen de hele dag buiten te grazen of ze luieren in een warme stal. Er zijn zelfs nog altijd mensen die denken dat koeien melk geven omdat ze de hele dag gras eten…

Helaas is de realiteit anders:

  • Steeds meer koeien komen nooit meer buiten, maar worden gehouden in steeds grotere stallen. Koeien die altijd binnen staan hebben veel vaker last van ontstekingen aan de poten en uiers.
  • Melkkoeien worden elk jaar kunstmatig geïnsemineerd en krijgen dus elk jaar een kalfje. Dat is, net als bij een menselijke moeder, de enige reden waarom zij melk geeft.
  • De kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald en alleen in een klein hok gezet, ze krijgen geen moedermelk maar poedermelk als voeding. De meisjes worden veelal grootgebracht om als melkkoe gebruikt te worden, het teveel aan meisjes en de jongens gaan naar een opfokbedrijf en worden vetgemest tot kalfsvlees of goedkoop rundvlees. Te lichte of overbodige kalfjes worden al eerder gedood.
  • De melk die de kersverse moeder geeft wordt afgetapt, verwerkt en gedronken door mensen. Ook wordt er andere zuivelproducten van gemaakt zoals kaas en yoghurt.
  • Hedendaagse koeien zijn doorgefokt op het geven van steeds meer melk, zij geven nu bijna vier keer zoveel melk als honderd jaar geleden.
  • Koeien kunnen wel twintig jaar worden in normale omstandigheden. Helaas vergt de onnatuurlijke hoeveelheid melk die ze moeten geven en de vele bevallingen die al op jonge leeftijd beginnen er voor dat hun lichaam in snel tempo ‘slijt’. Melkkoeien worden zelden ouder dan zes jaar. Dan gaan ze minder melk geven en hebben ernstige lichamelijk problemen of zijn ziek. Ze worden geslacht.

Zoals je ziet zit er heel veel dierenleed achter zuivel. De koeien worden hun hele leven misbruikt, uitgebuit en ervaren keer op keer de stress en het verdriet van het wegnemen van hun baby’s. Dit verdriet is niet alleen voor mensen moeders, maar net zo goed voor koeien moeders intens.

Denk hier eens aan wanneer je zuivel consumeert. ‘Stap over op plantaardige ‘zuivel’. Melk, yoghurt, kaas… noem maar op. Voor zo goed als alle dierlijke zuivelproducten kun je tegenwoordig een plantaardige versie kopen. Net zo lekker, beter voor je gezondheid en dierenleedvrij. Dat smaakt toch veel beter?

Bron: Monique

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s