Misbruik van chimpansees voor ‘leuke plaatjes’ (video)

c

Chimpansees worden nogal eens gebruikt in de entertainmentwereld, maar ook bijvoorbeeld voor Hallmark wenskaarten. Op de kaarten zien de apen er over het algemeen heel vrolijk uit, helaas is hun leven niet zo vrolijk.

In de video zie je beelden van de chimps in de ‘Missouri Primate Foundation’. Hier worden al jaren chimpansees gefokt die worden verkocht als huisdier of gebruikt in de entertainmentwereld.

Wanneer je chimps ziet op kaarten, in films of in een circus is de kans groot dat zij hier hun roots hebben.

In de video heeft men het o.a. over Travis, geboren in eerder genoemde faciliteit en verkocht als huisdier. Later is hij gedood nadat hij wist te ontsnappen uit zijn kooi en een vrouw aanviel in Connecticut.

De 16 chimpansees die momenteel in de faciliteit gehouden worden leven in kleine kooien en zijn meestal omringd door hun eigen ontlasting en afval. Er lopen honden rond die continu naar de apen blaffen. De chimps raken geïrriteerd door harde geluiden, ze kunnen daar slecht tegen. De meeste chimpansees trekken hun haar uit vanwege zelfbeschadigend gedrag wat geassocieerd wordt met psychische nood.

Tammy woont al meer dan 20 jaar in de faciliteit en wordt doorlopend gebruikt om jongen voort te brengen. Een ooggetuigen heeft PETA verteld dat elke keer als haar baby’s bij haar werden weggehaald, ze schreeuwde, haar kooi vernielde en dagenlang weigerde te eten.

Lisa Marie is onlangs gered door PETA en Save the Chimps en zij woont nu in ‘Save the Chimps Sanctuary’ in Florida. PETA gelooft dat chimp Lisa Marie één van Tammy’s gestolen baby’s is. Het is nog steeds mogelijk om Tammy en Lisa Marie samen te brengen.

Wanneer chimps worden gebruikt in films of voor kaarten, zoals chimpansee Connor, worden ze getraind om hun tanden te ontbloten, zodat het lijkt alsof ze lachen. Maar dat wat lijkt op een lach is eigenlijk niets meer dan een grimas, een teken van angst en stress. Tijdens Connor’s laatste fotoshoot voor Hallmark in 2004, raakte hij zo geïrriteerd dat hij zijn trainer beet, tafels omver gooide en andere mensen op de set aanviel. En hoewel Hallmark nu, vele jaren later, nog steeds goed geld verdient aan Connor, die op veel van hun kaarten te zien is en die verkocht worden in meer dan 40.000 winkels alleen al in de VS, zit Conner sinds die dag in 2004 in een kooi.

PETA wil dat de 16 apen die nu nog in de ‘Missouri Primate Foundation’ gehouden worden met pensioen mogen. Ze kunnen terecht in ‘Save the Chimps Sanctuary’ en andere opvanglocaties. Daar kunnen ze eindelijk een leven hebben waarin ze kunnen klimmen, rondzwerven en eindelijk de zorg zullen ontvangen die ze zo dringend nodig hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s