Undercover bij Nederlandse nertsenfokker in Polen

b3

Gedurende twee maanden heeft een undercover arbeider van de Poolse dierenbeschermingsorganisatie Otwarte Klatki gewerkt bij de Nederlandse nertsenfokker Leeijen in Masanowie, Polen. Hij maakte beelden en opnames van de dagelijkse werkzaamheden, waaronder talrijke gevallen van ernstige dierenmishandeling.

Op de fokkerij waar hij werkte worden jaarlijks meer dan 80.000 Amerikaanse nertsen gedood en gevild voor hun bont. Bont voor Dieren heeft in augustus 2016 vrijwel identieke beelden naar buiten gebracht van dezelfde fokker Leeijen op een locatie in Nederland.

Het schokkende beeldmateriaal toont vele gevallen van wrede mishandeling; nertsen worden afgestraft door ongeduldige medewerkers, tegen de muur gegooid, vertrapt als ze proberen te ontsnappen, en in de kooien gegooid.

Eén van de ergste gevallen die getoond wordt is een levende nerts met grote open wond waarbij de maden uit zijn wond kruipen.

“Het moeilijkste deel was het doden van de dieren en het zinloze geweld” – zegt de anti-bontactivist die undercover ging op de fokkerij. “De nertsen in kooien krijsen, piepen en verminken zichzelf. Er zitten heel veel gewonde dieren tussen”.

De video opnamen tonen nertsen die gedeeltelijk verlamd zijn, of met zichtbaar bloederige wonden waar botten uitsteken of larven uit kruipen.

Het enige dat je kunt doen is de nerts verplaatsen of het gebruiken van ontsmettingsmiddel spray. “Het is zo’n speciale spray die kan worden gespoten op gewonde nertsen, maar vrijwel niemand gebruikt het.

Bij dit werk gaat het niet om de dieren, maar om het bont”- voegt de filmer eraan toe. Elke dag verwijdert het personeel tientallen dode nertsen uit de kooien.

De Poolse fokkerij is van de gebroeders Leeijen uit Nederland. De multimiljonairs worden beschouwd als de grootste producent van nertsenbont in de wereld en stonden in 2013 nog in de Quote 500.

Het bedrijf heeft 14 boerderijen in Polen. Het is een van de vele Nederlandse bedrijven die investeren in de Poolse bontindustrie. Volgens een Deens magazine van nertsenhouders bezitten Nederlanders in dertien verschillende landen 44 nertsenfokkerijen.

Om met Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert te spreken: ‘Bedenk bij een bontkraag dat er recent nog maden uit kropen, dat moet voldoende motivatie geven om van de koop af te zien lijkt mij.’

Bron: Bont voor Dieren (01-12-2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s