Berenleed in Albanië

In Albanië leven nog zo’n 180 tot 250 bruine beren in het wild. De populatie wordt echter ernstig bedreigd omdat hun habitat vernietigd wordt en vele dieren het slachtoffer worden van jagers en stropers. Beren zijn door internationale én Albanese wetten beschermd, toch is er in Albanië al jaren een levendige handel in beren.

Jonge welpjes worden uit het wild geroofd en illegaal verkocht als huisdier of als attractie. Ook worden de beren misbruikt in het toerisme. Mannen die een jonge beer kopen om er geld mee te verdienen laten toeristen foto’s maken van zichzelf met de beer. Deze beren hebben een ijzeren ring door hun neus die vast zit aan een korte ketting. Niet-nadenkende toeristen betalen graag geld om op de foto te mogen met zo’n beer.

Bij restaurants worden beren als lokkertje gehouden in kleine kooien. Zij worden vrijwel altijd slecht verzorgd en krijgen niet of nauwelijks te eten.

Of een beer nu als huisdier, als attractie of als ‘selfie’ beer gehouden wordt, voor alle beren in gevangenschap geldt dat ze lijden door gebrek aan juiste verzorging, mishandeling, eenzaamheid en gebrek aan vrijheid en een natuurlijk bestaan.

Volgens Vier Voeters leven er momenteel ongeveer 50 beren in gevangenschap in Albanië. De organisatie is al tijden bezig om een eind te maken aan de uitbuiting van beren in Albanië en met succes.

In september dit jaar hebben zij bijvoorbeeld drie beren opgenomen in hun Berenreservaat Pristina. Deze beren waren in beslag genomen door het Albanese ministerie van Milieu. De beren werden in kleine vochtige kooien bij restaurants gehouden en leefden op een dieet van bier.

Onlangs is beer Jeta bevrijd. Jeta was een ‘selfie’ beer en liep dagelijks met haar eigenaar langs de Albanese  stranden. De ring door haar neus met de korte ketting eraan weerhield domme toeristen niet om tegen betaling een foto van zichzelf of familieleden met de beer te maken.

Four Paws heeft deze beer, verdoofd, de ring uit haar neus verwijderd en haar meegenomen naar het ‘Prishtina Bear Sanctuary’ in Kosovo, waar zij de rest van haar leven in relatieve vrijheid mag blijven. Four Paws heeft helaas moeten vaststellen dat het niet goed gaat met de gezondheid van Jeta. Ze heeft haast geen tanden meer en ze leidt aan een oogziekte.

Begin dit jaar is met de overheid van Albanië afgesproken dat zij samen een oplossing gaan zoeken, er is een intentieverklaring getekend. De doelstelling is om uiteindelijk een definitief eind te maken aan het privébezit van beren en daardoor aan de uitbuiting van beren in Albanië.

Wil jij helpen? Teken dan de petitie van Vier Voeters die de Albanese minister van milieu vraagt om een verbod op deze wrede praktijken.

Foto’s bekijken / Foto’s van Jeta

Info van Vier Voeters / FOUR PAWS International

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s