Op wiens huid zit jij in de auto?

p

Lederen bekleding in auto’s wordt gezien als, luxe, mooi en praktisch. Er zou echter nog een eigenschap bij genoemd moeten worden: wreed.

Een nieuwe video van PETA US laat zien wat voor een leven die mooie autobekleding heeft gehad voordat zijn keel werd doorgesneden en zijn vel er af werd getrokken.

De organisatie Repórter Brasil heeft op diverse boerderijen in Brazilië onderzoek verricht naar de omstandigheden waaronder runderen worden gehouden. Deze betreffende boerderijen leveren de dieren die eindigen als leren bekleding van stoelen, stuur en versnellingspook voor een groot aantal grote automerken zoals Toyota, General Motors en Volkswagen. De dieren worden geleverd aan JBS S.A.

Het leven van de runderen in Brazilië is kort en pijnlijk. Ooggetuigen melden dat kalfjes bij hun moeder worden weggesleept en dat zij tegen de grond worden gewerkt door hun nek te verdraaien. Ook is gezien dat een kalf aan oren en staart omhoog getrokken werd. Het wordt normaal bevonden om gaten in de oren van kalveren te schieten, zonder verdoving.

De kalfjes worden, in het gezicht, gebrandmerkt met hete ijzers. Ook dit gebeurt zonder enige vorm van pijnbestrijding en is in strijd met de minimumeisen die voor dierenwelzijn in Brazilië gelden. Oudere runderen worden eerst in een smalle schacht gedwongen waar zij op de rug worden gebrandmerkt.

In de immens grote kuddes werden meerdere zieke en gewonde kalveren en oudere dieren gesignaleerd, o.a. een kalfje met een ernstige madeninfectie, een koe met een opgezwollen hoofd en dieren met open, bloederige wonden.

Als de runderen ongeveer drie jaar oud zijn worden ze naar het slachthuis gebracht. Ze worden gedwongen de overvolle veewagens in te gaan door ze in hun achterste te prikken met stroomstokken.

Miljoenen runderen per jaar vinden de dood in één van de JBS slachthuizen. Werknemers snijden hun keel door en trekken de huid eraf. Deze huiden gaan naar JBS-leerlooierijen waar er leder van wordt gemaakt voor de wereldwijde auto-, meubel-, accessoires- en schoenenhandel.

Een compleet lederen interieur van een auto kost gemiddeld drie volwassen runderen het leven.

In 2015 produceerden de 26 JBS fabrieken maar liefst 10 miljoen huiden… oftewel zij doodden minimaal 10 miljoen runderen in een jaar tijd. Voor leder…

De gewelddadige behandeling van runderen in Brazilië staat helaas niet op zich. In andere landen waar leder gefabriceerd wordt, zoals in India en Bangladesh, gaat het niet veel anders.

Tijd voor actie!
General Motors, Volkswagen en Toyota zijn de drie grootste van de tientallen grote autobedrijven die aan JBS gelinkt worden. PETA heeft momenteel een actie lopen waarmee je de drie grootste autobedrijven kunt verzoeken dit horror leder te vervangen voor vegan leder. Klik hier om mee te doen en foto’s te bekijken.

Dat acties als dit effect hebben blijkt wel uit dit artikel in Autovisie waarin veganist en voorvechter van dierenrechten Morrissey General Motors vraagt om vegan leder als optie toe te voegen vanwege het onderzoek van PETA.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s