‘How pig parts make the world turn’ (+Video)

Als veganist probeer je zoveel mogelijk dierlijke producten te vermijden. Zo veel mogelijk, want 100% is bijna niet mogelijk in onze maatschappij.

Het direct consumeren, dragen en gebruiken van dierenleed is vaak wel goed te vermijden, maar helaas worden dierlijke bestanddelen, met name van varkens, als grondstof voor zo veel alledaagse artikelen en gebruiksvoorwerpen toegepast dat je versteld zult staan.

Van varkensbotten wordt bijvoorbeeld lijm gemaakt wat weer wordt gebruikt voor het vervaardigen van talloze artikelen, van schoenen tot lucifers. Het as van verbrande varkensbotten wordt o.a. gebruikt in de remmen van een trein en in porselein.

Van varkensvet wordt o.a. biodiesel gemaakt. Ook maakt men er glycerine van, wat gebruikt wordt in heel veel producten, van tandpasta tot antivries voor de auto.

Vetzuren uit varkensvet wordt ook in veel producten gebruikt, bijvoorbeeld in zeep en waspoeder, maar ook in verf.

Collageen is een eiwitstof wat afkomstig is van varkenshuid en -botten. Collageen wordt gebruikt in bijvoorbeeld bodylotion en in de plastische chirurgie.

Gelatine komt uit het beenmerg van varkensbotten. Dit vind je vooral terug in snoepjes en vruchtendrankjes. Maar ook in foto- en printerpapier en in medicijnen als omhulsel van een capsule.

De huid van varkens wordt gebruikt om bijvoorbeeld veiligheidshandschoenen en balletschoentjes te maken, de haren worden gebruikt voor borstels en kwasten.

Er zijn nog veel meer producten waar varken in zit. Nog een paar dan… In brood kan een broodverbeteraar zitten wat gemaakt is van eiwit uit varkenshaar. In sommige betonsoorten worden eiwitten uit varkensbeenderen gebruikt. Er worden medicijnen en hartkleppen gemaakt met behulp van varkens afkomstige grondstoffen.

En de rest eten ze op…

Bekijk onderstaande video waarin Christien Meindertsma vertelt over haar onderzoek ‘How pig parts make the world turn’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s