Diabetes Fonds financiert dierproeven

Animal Rights volgt de gezondheidsfondsen die met donateursgeld dierproeven financieren op de voet. Het Diabetes Fonds is zo’n gezondheidsfonds. Zo worden proefdieren vetgemest om obesitas te induceren of ingespoten met schadelijke stoffen die diabetes veroorzaken. De door het Diabetes Fonds gefinancierde experimenten veroorzaken veel stress, angst en pijn bij de proefdieren.

Obesitas
Het Diabetesfonds financiert dierproeven rond obesitas (overgewicht) . Dr. Stienstra (verbonden aan UR Wageningen en UMC Radboud) wil meer weten over de ontstekingen in het vetweefsel die veroorzaakt worden door overgewicht. Stienstra werkt onder meer met transgene muismodellen waarbij obesitas wordt geïnduceerd. In een recente publicatie lezen we hoe proefmuizen tien weken lang op vetrijke diëten worden gezet. In de loop van de studie ondergaan de dieren testen waarbij glucose en insuline ingespoten wordt in hun buik. Na tien weken worden de proefmuizen gedood door het breken van de nek. De nek breken is in dierproefkundig onderzoek een standaardmethode om muizen af te maken. Het gebeurt zonder enige vorm van verdoving. Stienstra’s onderzoek kan rekenen op financiële steun van het Diabetes Fonds tot het jaar 2020.

Hersenonderzoek
Dr. Yi krijgt subsidies van het Diabetes Fonds voor onderzoek naar neurologische aspecten van obesitas.  Het Diabetes Fonds stopt al geruime tijd donateursgeld in hersenstudies op knaagdieren van Yi. Eerder al werd hersenonderzoek van Yi gefinancierd op ratten bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Een publicatie uit 2009  beschrijft hoe ratten aan meerdere chirurgische ingrepen werden onderworpen. De dieren ondergingen een operatie waarbij de buik wordt opengemaakt om zenuwen in de lever te beschadigen. In de halsaders werden katheters aangebracht voor intraveneuze toediening van teststoffen, en om bloed af te tappen. Ook in de hersenen werden katheters en sondes aangebracht. Om alles op de plaats te houden, werden de hersenkatheters tegen de kop van het dier vast gemetst met cement. Nadat de dieren hersteld waren van de operaties werden teststoffen toegediend via de katheters, en werden er herhaaldelijk bloedstalen genomen. Tenslotte werden de proefratten afgemaakt voor onderzoek van zenuwstelsel en hersenen.

Een publicatie uit 2012 beschrijft dezelfde chirurgische ingrepen bij ratten. Nadat de dieren een tiental dagen bekomen waren van de operaties, werden de testproducten toegediend via de katheters en werden bloedstalen verzameld. Ook deze ratten werden afgemaakt voor verdere hersenstudies.

Dr. Yi is momenteel werkzaam aan het AMC Amsterdam en gebruikt nog steeds knaagdieren voor haar onderzoek.) Aan het AMC Amsterdam financiert het Diabetes Fonds nieuwe hersenexperimenten op knaagdieren van Yi tot het jaar 2020.

Oogstudies
Nog meer dierenleed in het AMC Amsterdam wordt veroorzaakt door experimenten van de afdeling ‘Oogziekten’. Dr. Schlingemann bestudeert slechtziendheid en blindheid als complicatie van diabetes. In een studie die door het Diabetesfonds gefinancierd werd, komen we te weten hoe Schlingemann diabetes induceert bij muizen: een giftige stof wordt geïnjecteerd in de buik waardoor de proefmuizen de ziekte ontwikkelen. Zes maand na de inductie van diabetes werden de proefmuizen gedood om hun oogballen uit hun hoofd te verwijderen voor onderzoek. Voor de voortzetting van het onderzoek kan dr. Schlingemann rekenen op financiële steun van het diabetesfonds tot eind 2018.

Geef niet aan dierproeven
Animal Rights heeft een lijst opgesteld met gezondheidsfondsen die dierproeven financieren. We geven hiermee donateurs van gezondheidsfondsen een handvat om een bewuste keuze te maken. Bovendien kun je in de webshop van Animal Rights een deursticker ‘ik geef niet aan dierproeven’ en deurhanger bestellen. We willen dat de gezondheidsfondsen dit signaal oppakken en niet langer onderzoek op proefdieren financieren.

Bron: Animal Rights (31-10-2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s