De wasbeerhond, een bijzonder dier in de hel van China

Heb je wel eens gehoord van wasbeerhonden? Wasbeerhonden zijn kleine zoogdieren die vooral te vinden zijn in China, Korea, Japan en het noord-oosten van Rusland. Hun natuurlijke leefomgeving is in de bossen vlakbij  water. Je vindt ze ook bij moerassen en vijvers, op zoek naar voedsel.

Ze kunnen goed in bomen klimmen en zoeken daar fruit en bessen. Wasbeerhonden zijn monogaam en werken als ouders goed samen om hun jongen op te voeden. Wanneer het vrouwtje zwanger is brengt het mannetje haar voedsel.

Hoewel wasbeerhonden veel lijken op wasberen zijn zij niet aan hen verwant. Ze behoren tot de Canidae familie, net als vossen, wolven en honden. Wasbeerhonden houden als enige hondachtige een (korte) winterslaap en slapen het liefst samen met een partner.

Wasbeerhonden hebben een prachtige vacht en dat is hen helaas noodlottig geworden…. Op geldbeluste fokkers en handelaren misbruiken wasbeerhonden in gigantische aantallen om over hun rug rijk te worden. Wat is het geval?

Zoals je niet zal zijn ontgaan is het straatbeeld de laatste jaren ernstig vervuild door onwetende en vooral egoïstische, ongeïnteresseerde mensen die allemaal het zelfde willen zijn: ze dragen allemaal een bontrand aan de capuchon van hun jas. Negen van de tien keer betreft het hier het vachtje van één of meerdere wasbeerhonden.

De meeste bontkragen die je ziet zijn van echt bont, zelf bij de goedkope jassen. Bont kost namelijk niet zo veel als men vaak denkt. Het is zelfs goedkoper om echt bont zo te bewerken dat het er uit gaat zien als nep, dan een mooie nepper maken.

Zo’n 95% van het bont dat je op straat tegen komt is afkomstig uit de Aziatische landen, vooral uit China, waar geen wetgeving bestaan over de verzorging van en omgang met dieren. Aangezien er veel vraag is naar bont worden daar miljoenen dieren op gruwelijke wijze gedood. Na een ellendig leven in draadstalen kooien, worden de wasbeerhonden meestal anaal geëlektrocuteerd of ze worden doodgeknuppeld of de rug wordt gebroken door ze op de grond te slaan. Meestal leven de dieren nog wanneer ze gevild worden en soms zelfs nog tot 10 minuten nadat ze gevild zijn en op een grote hoop met lotgenoten zijn gegooid. Vooral wasbeerhonden worden gebruikt. En dan spreken we over tientallen miljoenen wasbeerhonden per jaar.

Nu je dit allemaal weet en hebt gezien wat een leuke en zorgzame dieren wasbeerhonden zijn, wil je natuurlijk niet verantwoordelijk zijn voor een ellendig leven en een nog ellendigere dood van deze dieren. Koop daarom niets waar bont aan zit, ook geen zogenaamd nep-bont, wat meestal is dit gewoon de vacht van een wasbeerhond.

Geen vraag betekent (uiteindelijk) geen aanbod. Aangezien bont van wasbeerhond gewoon ingevoerd mag worden in Europa, ondanks het verbod op honden- en kattenbont, is niet kopen de enige manier om deze hel voor de dieren te stoppen.

Wasbeerhonden zien er overigens niet alleen schattig uit, maar ze klinken ook zo.

Een reactie op “De wasbeerhond, een bijzonder dier in de hel van China

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s