Vrije uitloop eieren… Het klink diervriendelijker dan kooi-eieren, maar is dat ook zo? (+video)

Een dierenrechten activist in Engeland heeft aangetoond dat het begrip ‘vrije uitloop’ niet veel meer zegt dan dat consumenten heel gemakkelijk in de maling genomen (kunnen) worden..

Er zullen vast bedrijven zijn waar de kippen inderdaad relatief goed verzorgd worden en zij daadwerkelijk naar buiten kunnen en daar de ruimte hebben die zij volgens de regelgeving zouden moeten hebben, maar dit geval is helaas meer standaard dan uitzondering vrees ik.

Het betreft een bedrijf (in kan het echt geen boerderij noemen) in Norfolk (Engeland). In deze vrije uitloop stallen lopen in totaal maar liefst 35.000 legkippen rond. Op de foto’s zie je een stal met 16.000 dieren. Zoals je ziet zijn ze er niet best aan toe, de onderzochte kippen zaten onder de mijten, zweren en / of wonden van het pikken. Veel van hen waren kaal. Ze zitten dicht op elkaar gepakt in een ongelooflijk smerige schuur. Het was er zo vol dat sommige dieren bovenop de anderen zaten. De geur van ammoniak was verschrikkelijk.

Deze kippen zijn geclassificeerd als vrije uitloop kippen. In de buitenwand zaten inderdaad kleine gaten waar een kip doorheen past. Dat wil zeggen, als de kip zich door de massa van fladderende en pikkende andere kippen heen zou kunnen wurmen om er te komen…

Wat is meer verontrustend? Dat de dieren zo gehouden worden of dat de toezichthoudende instantie (RSPCA) dit goedkeurt als zijnde vrije uitloop volgens de regels? Zij zijn er geweest en hebben geen problemen geregistreerd.

Vrije uitloop eieren worden steeds populairder, het gevolg is dat de bedrijven steeds groter worden en dus meer kippen gaan houden, wat weer ten koste gaat van hun welzijn. Zoals je ziet is dierlijke producten kopen met een keurmerk uiteindelijk niet in het belang van de dieren, maar slechts goed voor de portemonnee van de eigenaar.

Wil je het beste voor de dieren, eet je hun producten, net als hun lichaam uiteraard, helemaal niet.

Klik op onderstaande afbeelding om de video te bekijken

kvi

 

Info van Mail Online (12-03-2016)

.

Zie ook: Hoe ziet Europa’s grootste biologische legkip boerderij er echt uit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s