‘Don’t Shop, ADOPT!’, Blog van Remco Stunnenberg

Krachtige, zeer persoonlijk blog van Remco Stunnenberg, met zijn toestemming geplaatst. Ik ben het volledig met zijn standpunt eens.

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik, als veganist, aankijk tegen huisdieren. Recent nog. Ik kan er heel kort over zijn, maar dat behoeft natuurlijk wel wat uitleg. Bij deze; Iedere dag weer realiseer ik mij hoe verschrikkelijk gek ik ben op mijn drie katten, Larry (gevonden op straat, in een doos… Afgedankt door de mens), Molly en Rakker (aangeboden via FB… Ze konden niet mee verhuizen naar de VS). De onvoorwaardelijke liefde die zij mij geven, iedere dag weer! Het zachte gespin, de lieve kopjes, die vertederende blikken, dat zalige gemiauw, hun warme, zachte lijfjes dicht tegen mij aan… Zoals ik ook gek was op mijn allerliefste hond Joe (Gevonden op straat, ook al in een doos, samen met twee zusjes… Afgedankt). Bijna dertien jaar lang was hij mijn trouwe vriend, mijn schaduw, mijn trots. Daar waar ik ging, ging Joe. Onvoorwaardelijk! “Joe, deel van mij, ik en jij, wij zijn wij, deel van mij, jij bent een wonder, licht in het donker voor mij.” De dag dat ik hem moest laten gaan (13-11-13, over tha rainbow) was zonder overdrijven de moeilijkste dag in mijn leven.

Weg met die industrie
Tegelijkertijd verafschuw ik de industrie die achter huisdieren schuilgaat. Sterker, ik zou willen dat er helemaal geen huisdieren waren. Ja, je leest het goed! Weg met die industrie! Geen doorgefokte honden en katten. Geen immorele broodfokkers, geen belachelijke stambomen en achterlijke stamboom namen. Geen tentoonstellingen, geen huisdiervoeder en pharma- industrie (waar niet zelden een wereld van proefdierindustrie achter schuilgaat)… Geen honden en katten in allerlei maten; veel te groot, tot achterlijk klein. En van alles wat niet klopt/deugt daar tussenin. Platgeslagen neuzen, veel te lange of te korte oren, uitpuilende ogen, ademnood, hartafwijkingen, ruggengraatafwijkingen, geen haar, veel te lang haar, doorgezakte heupen, te dik of juist véél te mager, agressief, dominant… Modegrillen van vlees en bloed, impuls aankopen. Oost-Europese hondenfokkers die puppy’s van amper vijf weken oud op transport zetten richting afzetmarkten in heel Europa. De consument vraagt, wie zijn wij om niet aan die vraag te voldoen?

Overvolle asielen
Om maar te zwijgen van de overvolle asielen waar de impulsaankopen meer dan eens belanden! Zo wierp ik recent een snelle blik op het aanbod van het asiel in mijn woonplaats Den Haag. Het zit er helemaal vol met honden en katten, afgedankt door de mens. De modegril blijkt meer dan eens toch wat minder schattig. Het schijt, het piest, het verliest haar, het wil eruit! Het wil liefde en aandacht en vereist een consequente hand. En niet alleen op de momenten die de mens uitkomen! De mens heeft kortom meer dan eens geen benul waaraan hij of zij begint! Het leek allemaal zo leuk, en zo schattig… En de buren hadden er ook één. En ach, hij/zij kleurt zo leuk bij de nieuwe bank. Of hij of zij heeft zo’n “gezellig” agressief voorkomen, dat vormt een leuk verlengstuk van mijn (te kleine) ego/pikkie!

Stop!
Waar wil ik nu naar toe? Naar een einde. Ik zou willen dat alle mensen stoppen met de aanschaf van honden, katten en andere huisdieren via fokkers. Hoe goed deze fokkers zogenaamd ook zijn. “Ja maar die van mij…” Uiteindelijk draait het maar om één ding: geld! Altijd weer. Zeg nee tegen het gefok van/met rashonden, katten en andere huisdieren! En dat niet alleen. Laat je huisdier helpen. Hoe leuk ook, zo’n schattig nestje van kittens of puppy’s in je huis. Stop ermee! De asielen puilen uit! Haal een kat uit het asiel in plaats van bij de buurvrouw die zo’n schattig nestje heeft! Werk daar niet aan mee! Dwing de buurvrouw haar kat te laten helpen in plaats van haar te stimuleren door te gaan met deze vorm van dierenleed. Voor je het weet heeft ze wéér zo’n nestje over-schattige kittens (met de nadruk op over) die mensen ervan weerhouden naar een asiel te gaan. STOP! En wil je nu toch heel graag die onvoorwaardelijke liefde ervaren? Wil je ook zo’n zalig zacht lijfje tegen je aanvoelen, ook op momenten dat dat even niet zo goed uitkomt? Wil je ook door het vuur gaan voor je hond, kat of welk huisdier ook, iedere dag weer? Ga dan naar het asiel! Of een andere opvang voor huisdieren. In Nederland alleen al zijn er legio van dergelijke opvangcentra/stichtingen. Met andere woorden; Don’t Shop, ADOPT!

©RemcoStunnenberg (19-05-2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s