Verborgen Dieren; Dierlijke producten verborgen in voedingsmiddelen

Veel consumenten eten uit religieuze overwegingen geen varken of rund. Vegetariërs eten uit principe geen vlees en vis, en veganisten kiezen er zelfs voor om dierlijke producten helemaal te vermijden. Maar eenvoudig is dat niet: dierlijke (bij)producten zitten verborgen in alledaagse voedingsmiddelen. Rund in chips, varkensgelatine in geitenkaas, visolie in olijfolie en appels die glanzen dankzij een soort was gemaakt van luizen… foodwatch kwam het allemaal tegen. Ook in producten waarbij je dit helemaal niet verwacht, zoals brood of sap. Soms staan dierlijke ingrediënten op het etiket vermeld als E-nummer of een andere onduidelijke benaming. En sommige dierlijke ingrediënten hoeven volgens de wet niet eens op het etiket te staan.

Wil je (bepaalde) dierlijke ingrediënten absoluut niet eten, dan is dat vrijwel onmogelijk. Je kunt ze immers lang niet altijd in de ingrediëntenlijst vinden. Om welke redenen je bepaalde dierlijke producten ook wilt vermijden, jouw keuzevrijheid wordt beperkt door deze verborgen dierlijke ingrediënten.

Door een hiaat in de wetgeving komen ‘verborgen dieren’ in voedselproducten regelmatig voor. Zo mag een producent vruchtensap ‘klaren’ (helder maken) met behulp van gelatine, zonder dat dit op het etiket hoeft te staan. Of neem smaakversterkers en aroma’s; deze kunnen dierlijke bestanddelen bevatten, maar dat vind je niet op het etiket. Hetzelfde geldt voor veel E-nummers die zowel een dierlijke als een plantaardige basis kunnen hebben; dat hoeft de producent niet in de ingrediëntenlijst te vermelden.

Bron: Foodwatch (13-08-2014)

☆ ☆ ☆

100% vegan eten is dus bijna niet mogelijk, maar laat je hier niet door ontmoedigen. Meer dan je best kun je niet doen en dat hoeft ook niet. Ik denk zelf dat iedere vegan wel zo nu en dan iets dierlijks binnen krijgt zonder het te weten. Je kunt nog zo je best doen om het te vermijden maar je kunt nu eenmaal niet van de lucht leven.

Ik heb altijd standaard een lijstje met de (mogelijk) dierlijke E-nummers bij me als ik boodschappen doe en ik koop geen sapjes omdat daar vaak dierlijke producten gebruikt worden om het sap te klaren of producten met onbekende aroma’s of smaakversterkers.

Zie ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s