Jagers laten ganzen lijden in de Hoeksche Waard (+video)

Animal Rights brengt beelden naar buiten van de ganzenjacht in de Hoeksche Waard. Hierop is te zien hoe een gans uit de lucht wordt geschoten en vecht voor zijn leven.

Lijdensweg
De jagers verstoppen zich veelal in hutjes en plaatsen (namaak) lokganzen om zich heen. Met lokfluitjes en lokganzen worden overvliegende ganzen geroepen om de dieren binnen het bereik van het jachtgeweer te krijgen. Vervolgens wordt er geschoten met de bedoeling om zoveel mogelijk ganzen te raken. De taak van de jachthond is om de ganzen op te halen en naar de jager te brengen. Op de beelden zie je dat de jachthond het leuk vindt om met de gans te spelen. De gewonde gans slaat met zijn vleugels en vecht voor zijn leven. Uiteindelijk brengt de hond de gans naar de jager. Hij breekt de nek van het dier. Uit de opnamen blijkt dat de gans nog steeds met zijn vleugels slaat. Het gehele tafereel is een dik twee minuten durende lijdensweg voor de gans.

Ganzenjacht
In de Hoeksche Waard werden in 2015 maar liefst 7552 ganzen uit de lucht geschoten. Voor het overgrote deel grauwe ganzen. Dat is maar liefst 26,8% van alle geschoten ganzen in de provincie Zuid-Holland (totaal 28.118). De dieren zijn in groten getale aanwezig in de Hoeksche Waard en zorgen voor schade aan gewassen en weilanden. Dat is voor de provincie Zuid-Holland de reden om een uitgebreide ontheffing te verlenen om de ganzen te mogen bejagen.

Robert Molenaar (Animal Rights): ‘De Hoeksche Waard is een luilekkerland voor de gans. Er zijn uitstekende broedplekken aanwezig en volop mogelijkheden om te eten. Dat is dan ook exact de reden waarom de ganzenjacht niet werkt; de populatie ganzen herstelt zich elk jaar razendsnel. Wij pleiten voor het inzetten van alternatieven; deze zijn duurzaam en diervriendelijk.’

Alternatieven
De beste alternatieve oplossing is het inzetten van lasers, om de ganzen te verjagen naar foerageergebieden waar ze wel welkom zijn. Verder zouden velden met oogstresten omgeploegd moeten worden, zodat ganzen daar niet massaal kunnen eten. ‘De ontheffing geeft jagers enkel een vrijbrief om jaarlijks massaal ganzen uit de lucht te schieten. Het lost het probleem niet op en zorgt voor veel dierenleed.’

Bron: Animal Rights (22-07-2016)

Een reactie op “Jagers laten ganzen lijden in de Hoeksche Waard (+video)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s