Vleesrunderen

bbKoeien die je in de wei ziet zijn meestal melkkoeien. Vleesrunderen komen na hun eerste jaar dat ze (veelal) buiten mogen zijn met hun moeder, niet meer in de wei. Ze zijn doorgefokt om veel vlees te produceren voor zo weinig mogelijk geld. Deze kalfjes mogen bij hun moeder blijven omdat de moeders niet gebruikt worden voor melkproductie, maar voor nakomelingen, vlees dus.

In Nederland worden 260.000 vleesrunderen gehouden. Ze worden vetgemest met krachtvoer en mais. Na anderhalf jaar wegen ze ongeveer 600 kilo en gaan letterlijk gebukt onder hun eigen gewicht. Ze kunnen niet veel anders doen dan de hele dag op de vloer van hun hok blijven liggen omdat ze voortdurend pijn hebben door beschadiging van gewrichten en overbelasting. Door hun enorme omvang is er sowieso geen ruimte voor beweging. De dieren worden meestal gehouden op een betonnen rooster in een klein hok waar ze met vijf of zes dieren in verblijven. Op de roostervloer ligt meestal geen stro en dat levert vaak pootbeschadigingen en veel pijn aan de gewrichten op.

De moeders krijgen hun eerste kalf wanneer ze twee jaar zijn, ze krijgen drie of vier kalfjes. Daarna verblijven ze vier maanden in de stal om vetgemest te worden en gaan vervolgens ook naar het slachthuis.

d

Dikbillen
Dikbillen zijn runderen van het ras ‘Belgische Witblauwen’ of het ras ‘Verbeterde Roodbonten’. Zij zijn doorgefokt op een erfelijke afwijking waardoor de spieren van deze dieren veel te snel groeien zodat het de veeboer veel (duur) vlees oplevert. De gevolgen van dit doorfokken blijft niet beperkt tot overmatige spiergroei. Ze hebben tevens hart- en orgaanafwijkingen. Ook kunnen deze dieren zelden op een normale manier geboren worden omdat het bekken van de moederkoe te smal is voor de veel te grote kalveren. Fokkers en dierenartsen laten de kalfjes daarom bijna altijd geboren worden via een keizersnede. De moeders krijgen drie of vier keer achter elkaar op deze wijze een kalf. De bijkomende afwijkingen worden simpelweg gezien als een lastig bijverschijnsel.

3 reacties op ‘Vleesrunderen

    1. Dat zal te maken hebben met het feit dat deze dieren op de foto zijn gezet ter promotie van het bedrijf. Ze weten dus dat de foto’s naar buiten zullen komen. Er zijn niet veel foto’s te vinden van dit soort runderen op internet. De 1e staat ook in een ruim hok en de 2e vrijwel buiten. Van de laatste zijn ook filmpjes te zien waarbij de boeren trots hun dieren showen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s