Over het ‘ruimen’ van dieren (+video)

Met de regelmaat van de klok horen we berichten in de media over uitbraken van ziekten in de bio-industrie. Zonder enige emotie komt er dan vrijwel altijd achteraan dat er tienduizenden dieren ‘geruimd’ zijn.

Onder ‘ruimen’ verstaat men het op grote schaal afmaken, afvoeren en vernietigen van vee dat (mogelijk) besmet is met een veeziekte. Het gaat hier niet om het welzijn van de dieren, maar om economische gevolgen (de verzekering betaalt wel) en de gezondheid van de consument voor wie het vlees, melk of eieren bedoeld zijn.

Ik heb grote problemen met het woord ruimen wanneer het over dieren gaat. ‘Ruimen’ is een woord wat gebruikt wordt om te harde realiteit van wat het inhoudt te verbloemen. Dieren worden niet ‘geruimd’, maar massaal gedood, vermoord, afgemaakt. Ik zal het woord ‘ruimen’ in de rest van dit artikel dan ook niet meer gebruiken.

Om economische redenen betekent dat men veedieren doodt wanneer dat de veestapel vrij moet zijn van ziekten, omdat het vlees, melk of ei anders niet ingevoerd mag worden in de landen die het importeren. Voorbeelden zijn varkenspest en MKZ. Omdat vaccinatie een kleine kans openlaat dat besmet vlees wordt uitgevoerd wordt er niet gevaccineerd, maar worden bij deze ziekten afspraken gemaakt om alle evenhoevigen in een straal van een x aantal kilometer af te maken. Dit betekende bij de MKZ-crisis in 2001 dat er voor elk besmet dier 8000 andere dieren werden gedood.

Wanneer een veeziekte gevaarlijk is of kan zijn voor de mens, zoals Q-koorts of de vogelgriep, zal ook vaak massaal gemoord moeten worden.

Een derde reden voor het in grote getale doden van veedieren is als een kudde of een stal in aanraking is gekomen met verkeerd voedsel of met medicijnen. BSE en de schapenziekte Scrapie worden veroorzaakt doordat de veedieren zenuwweefsel van dieren die aan de ziekte gestorven zijn in het voedsel hebben gekregen. Mensen kunnen op dezelfde manier besmet worden met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

Hoe doen ze dat eigenlijk, dat ‘ruimen’?
Het afmaken van pluimvee kan op verschillende manieren gebeuren: door elektrocutie, vergassen door koolstofdioxide of verstikken in stikstof schuim (zie video).

Klik op onderstaande afbeelding om de video te bekijken.

kr

Bij vee, zoals koeien, varkens en geiten doodt men de dieren meestal door elektrocutie, m.b.v. een schietmasker of d.m.v. een dodelijke injectie.

Een reactie op “Over het ‘ruimen’ van dieren (+video)

  1. Vleeseters zijn echt wreed. Hoe kunnen ze dit nou doen? Die ziekten van de besmette dieren ontstaat juist OMDAT vleeseters vlees willen terwijl ze dat niet nodig hebben, waardoor en een absurd groot aantal dieren gefokt wordt en ze allemaal op elkaar worden gepropt.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s