De sprookjes van de veeindustrie

Elke dag worden er duizenden landbouwdieren, dicht op elkaar gepakt in overvolle veewagens over vaak verre afstanden door Europa vervoerd. Soms duren de transporten wel vijftig uur, waarbij zelfs extreme weersomstandigheden zoals kou of hitte geen reden zijn om de rit te annuleren. Wanneer de dieren aankomen op de bestemming, meestal een slachthuis, zijn veel van hen gewond, uitgeput, uitgedroogd of dood.

De bio-industrie en daarmee ook het veetransport is de laatste tijd veel in het nieuws. Steeds meer mensen realiseren zich in wat voor hel de landbouwdieren leven en er worden dan ook steeds meer bezwaren geuit.

Jaren lang is mensen voorgehouden dat de dieren het goed hebben in Nederland en met respect worden behandeld. Dat ze onder erbarmelijke omstandigheden verwekt, vetgemest, uitgebuit en op jonge leeftijd gruwelijk vermoord worden werd uiteraard stil gehouden.

Vaak zie je veewagens rijden met misleidende afbeeldingen er op, zoals een lachend varken. Dit fenomeen zie je ook bijvoorbeeld bij een slagerij. Alsof de dieren er voor kiezen daar te zijn, alsof de dieren met liefde hun leven geven voor de lekkere trek van carnisten.

Bekijk je websites en promotievideo’s van bedrijven die geld verdienen aan veedieren zie je zelden of nooit reële beelden. Social media zoals Facebook en Twitter heeft echter op keiharde wijze het ware gezicht van de veeindustrie bloot gelegd.

Een voorbeeld van misleiding zie je in de twee video’s hieronder. In dit geval over veetransport van varkens.

Wat de vlees industrie je graag wil laten geloven. Mooie schone wagens, vriendelijke mensen en blije biggen. Je zou bijna denken dat ze op schoolreisje gaan…

Wat ze liever niet laten zien. De realiteit is dat varkens meer dan eens gaan vechten wanneer ze vervoerd worden. Dit komt door angst en frustratie en omdat dieren uit verschillende groepen bij elkaar gezet worden.

Langzaamaan worden de sprookjes van de veeindustrie ontrafeld. Vlees bestaat niet, wat een carnist eet is niets anders dan een met diverse chemicaliën bewerkt, in ontbinding zijnde deel van het lichaam van een gemarteld en vermoord, meestal jong dier.

De industrie kan je veel wijsmaken, al is het alleen al omdat niemand voor zijn lol een dagje naar een megastal of slachthuis gaat. De transporten kunnen ze echter niet helemaal verbergen voor de bevolking. Lachende varkens achterop de wagen zijn een belediging voor gevangen dieren op weg naar hun beul… en jouw bord.

Werk hier niet aan mee. Leef veganistisch. Eet plantAARDIG.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s