Het sterven doet zo’n pijn

TTIP en CETA zijn in potentie het ergste wat een dier kan overkomen.

Een slachthuis is natuurlijk nergens een gezellig oord, ook niet in Europa. Maar als hel werkelijk in negen kringen richting het brandende middelpunt voert, zoals Dante ooit zo levendig voorstelde, dan moet een slachthuis in Noord-Amerika wel zo ongeveer de onderste, de akeligste kring zijn. In Nederland heeft ieder slachthuis bijvoorbeeld een medewerker die is opgeleid op het gebied van dierenwelzijn. Dat klinkt misschien een beetje mal, maar het is nuttig. Die persoon ziet er namelijk – in theorie! – op toe dat dieren daadwerkelijk verdoofd zijn als ze kopje onder gaan in een elektrisch bad en dat er met tegenstribbelde beesten niet al te hardhandig wordt omgesprongen.

In de VS en Canada doet men daar niet aan. Oké, de Amerikaanse Humane Slaughter Act vraagt slagers om de hamer en bijl te laten staan – behalve dan bij kippen, want die zijn vogelvrij. En in Canada moeten medewerkers van het slachthuis oppassen dat ze dieren niet onnodig pijn doen en dat ze niet te veel lawaai maken. Verder zijn er weinig beperkingen. Bedrijven willen bovendien zeer hoge producties halen, en de snelheid waarmee men werkt, is desastreus. Volgens hulporganisatie Oxfam worden medewerkers van slachthuizen aangemoedigd niet te veel te eten en te drinken, en mogen ze slechts beperkt naar de wc. Sommigen van hen dragen om die reden een luier. Dat werknemers die inhumaan worden behandeld vervolgens onmenselijk met dieren omgaan, is even triest als voorspelbaar.

Dus als een varken op weg naar het einde door zijn poten zakt of kippen er te lang over doen om leeg te bloeden, dan is daar geen tijd en geen greintje compassie voor. Dan wordt het schoppen en duwen, levend koken in water. Dat laatste overkomt naar schatting 1 miljoen kippen per jaar.

Op dit moment is Europa door hoge importheffingen zo goed als gesloten voor vlees uit de VS en Canada. Het doel van TTIP en CETA is om die belastingmuur af te breken. Dan kunnen wij die vreselijke dood op ons bordje krijgen. En zullen er, door de hogere vraag uit Europa, nog meer dieren op die manier de dood vinden.

Kom daarom in actie, en onderteken de petitie van Dier&Recht.

Bron: Dier&Recht (03-07-2016)

4 gedachten over “Het sterven doet zo’n pijn

  1. De concentratiekampen zijn nog steeds volop bezig, alleen nu met een ander soort, de slachters zijn de nieuwe nazi’s en de meesten mensen kijken opzij……en dat vinden wij allemaal maar okee..

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoe is het mogelijk dat moderne, beschaafde, zogenaamd beschaafde mensen, hier achter staan.
    Hoe kan de regering dit toestaan?
    Zoveel leed?
    Zoveel schade aan het milieu.
    Zoveel ziekte als gevolg van…
    Bescherm de mensen tegen hun gulzigheid.
    Bescherm ze tegen de geldwolven.
    Sta dit vreselijke lijden niet toe!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie