Julia: Van nachtmerrie naar mooie droom

Julia is een voormalige fokzeug uit een varkensfokbedrijf. Haar leven was net zo ellendig als dat van miljoenen anderen fokzeugen in de veeindustrie, alleen liep haar verhaal anders af…

Toen Julia van haar gevangenis in de draagtijdkooi moest verplaatsten naar de kraamkooi weigerde zij overeind te komen. Medewerkers van de varkensfabriek probeerde haar op alle mogelijke, gruwelijke, manieren in beweging te krijgen. Ze werd geslagen, geschopt, uitgescholden en bewerkt met een stroomstok, maar ze bleef waar ze was. Ze schreeuwde het uit van pijn, angst en wanhoop. Ze weigerde om naar de kraamkooi te verhuizen om, voor de derde keer, vele baby’s op de wereld te zetten die haar na een korte periode weer zouden worden afgenomen.

Een andere medewerker was het niet eens met de werkwijze van zijn collega’s en had medelijden met Julia. Hij maakte stiekem een geluidsopname en bezorgde deze bij de autoriteiten. Julia werd in beslag genomen. Ze zou worden opgenomen in een opvang ‘Farm Sanctuary’.

Toen Julia eenmaal uit de varkensfabriek gehaald was en in de trainer lag stortte ze volledig in, ze was uitgeput. Ze was zo bang en verslagen dat ze in shock raakte. Tijdens de rit bleef een verzorgster van de opvang bij haar om haar kop koel te houden en haar te kalmeren.

Nu werd ook pas goed duidelijk hoe ernstig Julia gewond was. Ze zat onder de rode striemen en wonden aan haar kop, oren en rug en haar hele lichaam was gekneusd.

Na een rit van anderhalf uur, was Julia enigszins gekalmeerd. Ze hijgde nog steeds van oververhitting en angst, maar ze was nu in staat om zelf te gaan staan en uit de trailer te lopen tijdens een tussenstop in Cornell waar zij zou overnachten en de nodige medische zorg zou krijgen.

De volgende dag kwamen ze aan bij de opvang en werd Julia geïnstalleerd in haar nieuwe thuis. Toen de één van de oprichters terugkwam van een bezoek aan een boerderij wilde hij Julia gaan bezoeken. Nadat hij bij haar gekeken had zei  hij: ‘Zo zielig, maar haar biggetje is schattig.’ Volgens de varkens’boer’ zou ze pas na een week gaan bevallen, maar ze was nu al aan het bevallen! Door de stress of misschien juist wel door de opluchting te zijn bevrijd was de bevalling vroeger begonnen, wat uitzonderlijk is voor varkens die normaal stipt 114 dagen dragen.

Eerst was er Bertha en toen was er Diane, en toen was er Seth, en toen Linus, en toen …

… en toen Christopher en Betty en Ben. Aan het einde van de nacht waren er 16 kleine baby’s geboren, allemaal te licht, maar gezond.

Helaas ging het niet zo goed met Julia. Ze was ziek en had mastitis, waardoor ze maar 7 functionerende tepels had om 16 biggen te voeden. Het werd al snel duidelijk dat ze onmogelijk alle biggen zelf kon voeden en uiteindelijk moest men besluiten de sterkste biggetjes bij haar weg te halen en deze te leren zelf te drinken uit een bak melk. Na 24 uur hadden de kleintjes al door hoe ze dat moesten doen.

Nu ging het voeden van de andere biggetjes goed en wanneer de verzorgers Julia in haar ogen keken konden ze duidelijk zien hoe gelukkig ze was.

Toen de familie een maand in de opvang woonde had Julia haar kinderen nog steeds niet meegenomen naar de modderpoel, terwijl het buiten bijzonder warm was. Al gauw bleek waarom, de poel was te diep voor de kleintjes. Toen ze iets groter geworden waren deed ze dat wel. Geboren en getogen in de veeindustrie, maar ze wist toch precies wat wel en wat niet goed was voor de biggetjes.

Julia leerde dat mensen niet altijd slecht zijn en ze vertrouwt haar verzorgers. Met de andere varkens wil ze geen contact. In de groep geplaatst was ze doodsbang en ze werd gepest, ze is er duidelijk niet aan gewend om aan in een groep te leven. Daarom leeft zij met de biggen op een ander deel van het terrein dan de andere varkens.

Inmiddels zijn de biggen groter dan hun moeder, maar ze leven nog altijd samen. ’s Avonds kruipen ze strak tegen haar aan om te slapen en wanneer ze niet in de buurt is zijn ze ontdaan. Julia werd twee keer ernstig ziek en moest geopereerd worden. De eerste keer bleek ze een gescheurde milt te hebben, de tweede keer gaven haar darmen problemen, gevolgen van het leven in de veeindustrie…

Ze is volledig hersteld en gelukkig met haar gezin, met de kinderen die zij deze keer wel mocht opvoeden en bemoederen.

Bron, meer foto’s en filmpjes

2 reacties op ‘Julia: Van nachtmerrie naar mooie droom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s