Als baby in kooi gezette orang-oetang te groot geworden om kooi te kunnen verlaten

De orang-oetang Krismon moest maar liefst 19 jaar wachten voordat hij bevrijd werd uit de kooi waar hij als baby was ingestopt…

In 1997 werd Krismon verkocht naar de handel nadat zijn moeder voor zijn ogen vermoord was. Hij werd cadeau gegeven aan een Indonesische militair. De eerste paar maanden werd Krismon behandeld als een mensenbaby in het gezin van de militair, hij leefde met hen in huis en er werd met hem gespeeld.

Zoals zo vaak gebeurt ging het nieuwe er al snel af toe Krismon groter werd. Misschien was de familie ook bang dat ze hem niet in de hand zouden kunnen houden wanneer hij volwassen begon te worden. In ieder geval besloten ze hem in het vervolg opgesloten te houden in een metalen kooi op het erf.

De eerste tijd kon hij gemakkelijk door de deur, maar naarmate de tijd vorderde, terwijl hij wegkwijnde in eenzaamheid en zonder aandacht of liefde, groeide hij zo veel dat hij niet meer uit de kooi zou kunnen.

Pas 19 jaar later werd hij uit zijn gevangenis bevrijd door het Natural Resource Conservation Agency en de Orangutan Information Centre (OIC) die, na het overlijden van de militair zich het lot van Krismon was gaan aantrekken.

De nu volwassen Krismon had amper ruimte om te bewegen, hij kon zelfs maar nauwelijks liggen om te gaan rusten. Ook bleek dat Krismon een tijd vast had gelegen aan zijn nek en de meeste tijd niets anders dan rijst te eten had gekregen. Bovendien bleek de familie ook nog een vrouwtjes orang-oetang te hebben gehad die inmiddels was overleden.

Helaas is Krismon niet de enige orang-oetang die gestolen wordt van zijn moeder en als ‘exotisch huisdier’ verkocht wordt. Jaarlijks overkomt dit duizenden apen. Meestal worden ze slecht verzorgd of misbruikt. Soms worden ze gebruikt voor hun vlees of voor traditionele geneeskunde.

Gelukkig gaan steeds meer mensen inzien dat apen geen huisdieren zijn, maar vaak begrijpen ze het gewoon niet en denken er goed aan te doen met wat ze doen. De ‘familie’ van Krismon stond bijvoorbeeld te huilen toen hij weggehaald werd.

Gelukkig voor Krismon is hij nu vrij om te rennen en te klimmen en alles te doen wat hij al die jaren niet heeft kunnen doen. Hij woont nu tijdelijk in het Sumatran Orangutan Conservation Programme waar ze hem gaan observeren en beoordelen of hij terug kan naar het wild. Als dat niet mogelijk blijkt te zijn mag hij daar blijven wonen.

Bekijk de foto’s

Vrij vertaald van The Dodo (24-06-2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s