Chinezen willen af van Hondenvleesfestival

Een petitie om het jaarlijkse Hondenvleesfestival in de Chinese provincie Yulin te verbieden is al 11 miljoen keer ondertekend. Duizenden honden en katten worden in Yulin tijdens het jaarlijkse ‘Dog Meat Festival’ geslacht te worden opgegeten.

Dat dierenrechtenactivisten al jaren vragen om een verbod op het festival is bekend, maar nu blijkt dat ook een meerderheid van de Chinezen wil dat het wordt afgeschaft. En de Chinese regering lijkt in te zien dat het massaal doden van honden en katten slecht is voor het imago van het land.

Xu Yufeng, oprichter van dierenwelzijnsorganisatie Beijing Mothers Against Animal Cruelty: “Het is een schande voor China”

Het evenement, dat begint op 21 juni, moet afgeschaft worden “in het belang van de openbare veiligheid, voedselveiligheid, de sociale moraal en de reputatie van China”. De traditie ligt al jarenlang onder vuur.

Uit een Chinese enquête van verschillende dierenrechtenorganisaties blijkt dat 64 procent van de ondervraagden, in de leeftijd tussen 16 en 50 jaar, voor een verbod is op het beruchte festival. 51,7 procent, onder wie inwoners uit Yulin, wil dat het eten van hondenvlees wordt afgeschaft; 69,5 procent beweert nog nooit hondenvlees te hebben gegeten.

Qin Xiaona, directeur van de Capital Animal Welfare Association: “De enquête toont aan dat de meeste mensen hier helemaal geen hondenvlees eten. We schamen ons rot dat de rest van de wereld denkt dat het wrede festival in Yulin deel uitmaakt van de Chinese cultuur. Dat is niet zo.”

In China is de handel en consumptie van hondenvlees niet verboden en wordt het vlees als een delicatesse gezien. Jaarlijks belanden naar schatting 10 miljoen honden in Chinese pannen.

De meeste honden die voor consumptie worden geslacht, zijn zwerfhonden of gestolen huisdieren. Volgens dierenactivisten draait het festival in Yulin voor een groot deel op illegale handel in gestolen honden. De dieren worden in China zo veel gestolen dat het fokken van de dieren niet lonend is.

Het Chinese dierenactivisme, dat de afgelopen jaren is toegenomen dankzij een groeiende welvarende middenklasse die huisdieren vertroetelt, lijkt langzaam zijn vruchten af te werpen: grote steden als Peking en Shanghai hebben hond al van het menu geschrapt.

Bron: Diversen

2 reacties op ‘Chinezen willen af van Hondenvleesfestival

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s