Korte video over hoe respectloos pasgeboren biggen behandeld worden

269life The Netherlands heeft een video op Facebook gepost wat zij toegestuurd hebben gekregen van iemand. De opname is gemaakt in 2015.

In de video zie je enkele handelingen die uitgevoerd worden bij pasgeboren biggen. Zo krijgt het biggetje wat entingen, wordt er een oormerk ingeschoten en wordt het biggetje ontdaan van de staart. Dit alles wordt gedaan terwijl de big aan een poot wordt opgetild.

De staart wordt zonder verdoving weggebrand. (Nadat het staartje is weggebrand wordt het door de boer teruggegooid in het hok. Het varken eet dit weer zelf op). Het wegbranden van het staartje zonder verdoving is een pijnlijke ingreep, die ook nog eens napijn oplevert. Je kunt dit in het filmpje duidelijk horen, het biggetje begint op het moment van wegbranden enorm te krijsen, heel anders dan het gillen wat je ervoor hoort.

Niet voor niets is het routinematig couperen van staarten bij varkens dan ook in 1996 in het Ingrepenbesluit verboden, tenzij de kans op staartbijten bij ongecoupeerde dieren te groot is. Dit laatste is vastgesteld in de Europese richtlijn. Door verveling en irritatie gaan varkens staartbijten. Door deze richtlijn mogen alle varkenshouders dus nog steeds doorgaan met deze praktijken.

De moeder ligt vastgeklemd in een zogeheten kraamkooi, de grootste misstand bij zeugen. Moedervarkens in kraamkooien zijn chronisch gestrest en vertonen vaak gestoord gedrag, zoals stangbijten en vacuümkauwen. Door de harde vloeren en metalen stangen krijgen ze ook vaak (doorlig)wonden en ontstekingen. Daarnaast ligt ze in een te krappe kooi in haar eigen ontlasting, waardoor ze vaak last hebben van blaasontstekingen en andere infecties.

Na het zien van dit beeld wordt een ding pijnlijk duidelijk. Nergens wordt het dier behandeld met respect. Het is een nummer, een product. Klaargestoomd voor de slacht.

Hoe hartverscheurend om als dier zo behandeld te worden.

.
Eet je nog altijd vlees? Bekijk dan de video nog een paar keer goed, dit is wat je echt eet namelijk. Dit is het dier wat mishandeld en uiteindelijk vermoord wordt voordat het in stukken gehakt, maar mooi verpakt in de supermarkt ligt, klaar om te bereiden en op te eten. Weet wat je eet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s