Koeienrusthuis: Stichting De Leemweg

leemweg

Koeien die niet meer productief zijn, hebben recht op een onbezorgde oude dag. Dat is het idee achter Stichting de Leemweg. De stichting adopteert en verzorgt koeien uit heel Nederland die zijn ontsnapt uit het slachthuis, zijn verwaarloosd of om wat voor reden dan ook, nergens anders terecht kunnen. De dieren die hier onderdak krijgen, hebben veelal de dood letterlijk in de ogen gekeken. Op de Leemweg wordt geen koe of os ooit geslacht. Daar mogen ze in alle rust en vrede herkauwen, totdat ze van de ouderdom sterven.

Natuurlijk is hun werk een druppel op de gloeiende plaat, maar het motto van de Leemweg is en blijft dat koeien meer dan ‘melkproducenten’ zijn. Runderen zijn intelligente, sociale dieren, die ook een goed leven verdienen. De gemiddelde melkkoe geeft gedurende haar leven vele duizenden liters melk voor de zuivelindustrie. Dat verdient absoluut een stukje respect.

Stichting de Leemweg is in 1996 opgericht door de vrienden Bert Hollander en Rien van den Bergh. Bert verzorgde op dat moment twee koeien die waren overgebleven na het sluiten van het melkveebedrijf van zijn ouders. Deze koeien, genaamd Linda en Rieki, waren de eerste twee koeien van de stichting.

Op het moment van schrijven telt de Leemweg 48 bewoners, van jong tot heel oud. De meeste melkkoeien worden na 3 tot 6 jaar geslacht en stiertjes leven meestal niet langer dan 1 jaar. De Leemweg is de enige plek in Nederland, waar koeien van 20 jaar of ouder te zien zijn en waar u ook ossen kunt bewonderen. Op de Leemweg laten ze hun oudjes graag genieten van een welverdiend pensioen!

Oprichter Bert Hollander is verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen bij Stichting de Leemweg. Hij woont zelf op het terrein en is zeven dagen in de week bezig met het verzorgen van zijn kudde, die momenteel bestaat uit 39 koeien en 9 ossen. Hij geeft op verzoek ook rondleidingen over het terrein van de stichting.

Bij zijn werk wordt Bert ondersteund door een klein, maar trouw team van vrijwilligers, die zich bezig houden met het schrijven en verspreiden van de nieuwsbrieven, het regelen van koeienadopties, het uitmesten van de stallen in de winter, het bijhouden van de website en de communicatie met donateurs en andere mensen die geïnteresseerd zijn in de Leemweg en zijn bewoners.

De bewoners van de Leemweg staan, zolang het weer het toelaat, buiten in het weiland en gedurende de koude maanden lekker warm in de stal. Voor de hoogbejaarde bewoners is er een speciale zandstal met elektrische borstels aan de muren, zodat ze naar behoefte van een heerlijke massage kunnen genieten.

Voor de verzorging van de kudde is veel geld nodig. De maandelijkse verzorging van een koe kost rond de 150 Euro. Daarom zijn ze op de Leemweg altijd erg blij met iedere vorm van financiële ondersteuning. Ook biedt de stichting de mogelijkheid om een koe of os te adopteren.

Een paar van de bewoners en hun verhaal:Sientje_4

Sientje 11-11-2015
Sientje werd in april 2016 naar de Leemweg gebracht. Ze komt van een boerderij in de buurt van Assen. Haar eigenaar belde Bert, om te vragen of hij het kalf wilde opnemen. Sientje heeft een moeilijke start gehad: ze is te vroeg geboren en heeft daarna allerlei aandoeningen overwonnen, waar ze helaas wat longbeschadiging aan heeft overgehouden. Maar Sientje is ook een vechter, want ze is er nog steeds en het gaat nu de goede kant op met haar. In het begin moest ze in de beschutte paardenbox naast de koeienstal blijven, omdat ze nog te mager was om het koude weer te trotseren, maar nu het warmer weer is, staat ze buiten. Haar eerste zomer op de Leemweg zal Sientje doorbrengen op het veldje naast het huis van Bert, in gezelschap van de oudere koeien. Sientje is op dit moment de jongste bewoonster van de Leemweg.

Tolbert

Tolbert 13-6-2002
In augustus 2015 kreeg de Leemweg er een nieuwe bewoonster bij; gepensioneerde Holstein Frisian koe Tolbert 568, die 13 jaar lang onderzoeksobject voor de faculteit diergeneeskunde in Utrecht was geweest en onlangs haar 100.000ste liter melk had gegeven. Voor deze prestatie werd Tolbert zelfs gelauwerd. Maar als koe heb je er weinig aan om met een lauwerkrans om je nek alsnog naar het slachthuis te gaan. Daarom begonnen Saskia Oskam van de Partij voor de Dieren en Hanneke Mol van Stichting Hanna een reddingsactie, om Tolbert een welverdiende oude dag te geven. Door middel van inzamelingsacties dragen ze ertoe bij dat Tolbert verzekerd is van een zorgeloze toekomst bij de Leemweg. Met medewerking van de Utrechtse faculteit diergeneeskunde mocht Tolbert op 27 augustus 2015 naar haar nieuwe stekje in Friesland verhuizen.

kees

Kees 13-5-2015
Tijdens een schoolreisje naar een melkveebedrijf ontdekte de 9 jarige Lucia stiertje Kees; het was liefde op het eerste gezicht. Toen zij hoorde dat hij binnen een jaar geslacht zou worden, was Lucia ontroostbaar. Lucia zette alles op alles om hem te redden. Ze belde met de boer en mocht Kees (50% Belgisch-Blauw/50% Holstein-Frisian) voor 375 euro van hem kopen. Lucia hoefde er geen moment over na te denken, Ze kieperde haar spaarpot om en kocht Kees met al het spaargeld dat ze had. Kees werd opgehaald van de melkveehouderij en is op 31 maart van 2015 naar de Leemweg gebracht. Resultaat: een blije Kees en een blije Lucia!

Claartje1

Claartje 12-7-1993 / 22-2-2018
Claartje is een koe van het Belgisch Blauwe ras. Ze ontsnapte jaren geleden uit een slachthuis in Koudum en rende vervolgens een hele middag door de straten, achtervolgd door de politie en de dierenarts. Ze kreeg zoveel verdovingspijlen op zich afgevuurd, dat een olifant ermee geveld had kunnen worden. Maar Claartje bleef lopen en brak onderweg ook nog één van haar achterpoten. Uiteindelijk sprong ze dwars door het raam van een kunstwinkel en belande tussen de beeldjes die de kunstenaar daar had uitgestald. Twee broers kochten haar vervolgens vrij en brachten Claartje naar Bert. Een paar maanden later stond er ineens een kalfje naast haar in de wei. Claartje heeft haar kalf op drie poten op de wereld gezet. Haar achterpoot genas gelukkig volledig en Claartje was jaren lang de ‘grande dame’ van de Leemweg. Op 22 februari 2018 is Claartje van ouderdom gestorven op de mooie leeftijd van 25,5 jaar. Zij was de oudste koe van Nederland.

Bron, foto’s en meer info: Koeienrusthuis Stichting De Leemweg

Wil je de dieren en hun verzorgers financieel helpen klik dan hier.

Advertenties

Een reactie op “Koeienrusthuis: Stichting De Leemweg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s