Laat reekalfjes liggen (+video)

In Nederland leven zo’n 60.000 reeën. In mei hebben die hun geboortegolf. De reekalfjes liggen soms langere tijd onbeschermd in het vrije veld. Doorgaans is er dan niets aan de hand en is de moeder niet ver weg. Wandelaars die zo’n ontroerend reekalfje tegenkomen, menen echter vaak een verlaten diertje te zien en nemen het mee naar huis.

Nooit meer terug
Een reeënkalfje dat eenmaal door mensenhanden is aangeraakt, kan echter nooit meer terug naar de moeder. Het dier moet dan noodgedwongen naar een speciale reeënopvang. Daarvan zijn er acht in Nederland. Deze zijn verbonden aan de Stichting Reeënopvang Nederland. De dieren worden in de opvangcentra grootgebracht en na een jaar teruggezet in de natuur.

Natuurlijk zijn er altijd dieren die daadwerkelijk door deze centra opgevangen moeten worden: reeën die gewond zijn door een hond of landbouwvoertuig bijvoorbeeld, of reekalfjes waarvan de moeder is aangereden. Een deel bestaat echter uit reekalfjes die onnodig ‘gered’ zijn door wandelaars.

Laten liggen
Stichting Reeënopvang Nederland roept daarom op reekalfjes altijd te laten liggen, hoe hulpbehoevend ze er ook uitzien. Bij twijfel of zichtbare verwondingen zoekt u het beste contact met een boswachter of beheerder van het gebied. Zij kunnen contact opnemen met de dichtstbijzijnde reeënopvang.

Bron: Vroege Vogels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s