Stichting Melief: een definitief thuis voor dieren in nood

o

In juni 2003 hebben Marc Winters en Lothar Vermeulen, na een aantal jaren van almaar groeiende opvang, Stichting Melief opgericht in Rockanje, aan de kust bij Rotterdam. Melief is de geit die, ondanks dat ze erg verwaarloosd was en ook nog eens twee kinderen op de wereld moest zetten, toch zo snel weer opknapte en sterker te voorschijn kwam. Zij is een mooi symbool voor waar de opvang zich hard voor wil maken.

De stichting heeft tot doel om dieren die verwaarloosd, mishandeld of met de dood bedreigd worden, een fijn nieuwe en permanente plek te bieden. Zo kunnen ze bij Stichting Melief rustig oud worden. Dieren die niet in asielen terecht kunnen of geen kans maken om er ooit nog uit te komen, zijn zo toch verzekerd van een onbekommerd leven.

Er loopt inmiddels, naast een groot aantal, ook een grote verscheidenheid aan dieren rond in de opvang. Honden, katten, konijnen, kippen, daarvan apart een groep hanen, fazanten, eenden, ganzen, zwanen, geiten, schapen, hangbuikzwijnen en varkens, pony’s, een hert, volièrevogels en duiven. Allemaal met een eigen verhaal dat meestal niet zo leuk is. Vaak komen ze helemaal bij, maar het komt ook regelmatig voor dat ze in hun ‘vorige leven’ een achterstand opgelopen hebben die ze niet meer in kunnen halen. Zo kunnen inteelt en verwaarloosde ziektes een hoop schade aanrichten. Maar met persoonlijke aandacht en de noodzakelijke medische verzorging kom je vaak al een heel eind om het welzijn van het dier weer op peil te brengen.

De stichting kreeg in september 2005 te horen dat de toenmalige locatie in Nederland gesloopt zou gaan worden in verband met een andere bestemming voor de grond. Aangezien het financieel onmogelijk was in Nederland een andere locatie te vinden, werd besloten om het avontuur aan te gaan en een grote boerderij met stallen en land aan te schaffen in Sögel, in Duitsland. Om de toekomst van de dieren te garanderen werd oktober 2006 deze privé-investering gedaan, aangezien het al mooi is dat de stichting de verzorging van de dieren kan financieren, een vermogen is er niet. De boerderij, met in totaal bijna 4 hectare grond, had al twee jaar leeg gestaan, dus er blijft altijd nog een hoop te doen. Er staat een bord aan de weg: Gnadenhof Melief, wat verduidelijkt dat de boerderij een ‘genadeboerderij’ voor dieren is.

Er staan nog vele projecten op stapel: een groot deel van het dak van de stallen moet nog vervangen worden en er moet een geschikte quarantaineruimte voor de katten worden gerealiseerd. Hierbij moet ook een keuken worden gebouwd, waar warm water ter beschikking is om op deze manier de dagelijkse afwas hier te kunnen doen. Dit gebeurt nu met water uit de tuinslang. Ook zijn er veel staldeuren die aan het rotten zijn en dus nodig aan vervanging toe zijn.
.m.
Maar er zijn ook reeds de nodige dingen bereikt. Zo is er een waterput geboord, om zo de hoge waterkosten op te vangen en op veel plaatsen kranen aan te kunnen leggen. Dit scheelt een hoop gesjouw en maakt ook dat het werk gemakkelijker en sneller kan worden gedaan. Ook zijn er quarantainestallen geplaatst. Daarnaast zijn er nog dingen aangepakt als isolatie verbeteren, een mestplaat, bekabeling vernieuwen. Zo probeert de Stichting steeds stapje voor stapje de werk- en leefomstandigheden van iedereen te verbeteren!

De organisatie van de stichting en de dagelijkse gang van zaken in de opvang wordt nog steeds gedragen door dezelfde twee personen: Lothar Vermeulen en Marc Winters. Lothar heeft de leiding in de opvang en doet dit (meer dan) fulltime. Marc springt wanneer nodig bij in de opvang en doet de administratie en organisatie op de achtergrond. Hiernaast had hij nog tot oktober 2010 een fulltime baan buiten de deur om voor hun eigen brood op de plank te zorgen.

De dagelijkse hulp in de opvang bestaat uit een handjevol vaste vrijwilligers, dit in tegenstelling tot de periode in Rockanje, waarin het totaal aantal vaste vrijwilligers rond de 25 mensen lag. De donateursadministratie wordt in Nederland door een vrijwilligster in haar vrije tijd gedaan. Dan zijn er nog de Vrienden van Melief: een groep mensen die brainstormt over ideeën en projecten voor Stichting Melief en ze ook zoveel mogelijk tot uitvoering tracht te brengen.

Meer weten over Stichting Melief? Klik hier.

 

 

 

 

Advertenties

2 reacties op ‘Stichting Melief: een definitief thuis voor dieren in nood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s