Joss, een ernstig getraumatiseerde baby orang-oetan (+video)

De psychische schade die een wild dier kan oplopen wanneer het als baby uit zijn natuurlijke omgeving weggeroofd wordt om als huisdier te worden gehouden is wat je ziet in onderstaande video. De video is vrijgegeven door International Animal Rescue (IAR) en laat een orang-oetan zien van ongeveer twee jaar die als huisdier werd gehouden in Borneo.

Op de video is te zien hoe de baby, Joss genaamd, haar armen zo strak om haar lichaam houdt, dat het lijkt of ze misvormt is. Ze gooit zichzelf constant op de grond en slaat met haar hoofd tegen de muur. Ze stopt hier pas mee wanneer ze een fles krijgt van een verzorger. Ze heeft een angstige, opgejaagde blik in haar ogen.

De dierenarts die haar onderzocht heeft zegt dat zij zichzelf koestert omdat ze het fysieke contact en genegenheid van een moeder mist. Daarbij moet ze veel hebben meegemaakt in haar korte leventje. Dit verklaart het extreme gedrag dat zij vertoont. Dieren ontwikkelen stereotiep gedrag wanneer zij in stressvolle situatie verkeren of hebben verkeerd. Het team aldaar heeft nog nooit zo’n jonge baby orang-oetan gezien die stereotiep gedrag vertoont op de ernstige manier dat Joss dit doet. Zij vinden het moeilijk om er naar te kijken omdat het laat zien hoeveel geestelijk en emotioneel trauma de kleine aap moet hebben.

De verzorgers hebben diverse dingen geprobeerd om Joss te troosten, zoals haar vasthouden of een teddybeer geven, maar geen van hun pogingen was een succes. Ze bleef maar doorgaan met haar koppie tegen de muur aan te bonken.

Joss zal uiteindelijk terug gaan naar haar natuurlijke omgeving, maar er zal heel wat tijd overheen gaan voordat zij zo ver is.

Meer info over Joss en  het werk van International Animal Rescue vind je hier (Engels):  International Animal Rescue

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s