Omstreden Tijgertempel krijgt licentie

De omstreden Tijgertempel in Kachanaburi krijgt een licentie. Dat melden de Thaise autoriteiten. Tot grote woede van dierenbeschermingsorganisaties.

Edwin Wiek, van het Wildlife Foundation Friends Thailand (WFFT), het opvangcentrum in Zuid-Thailand voor bedreigde dieren, zegt in een reactie op zijn Facebookpagina geschokt en verontwaardigd te zijn over deze nieuwe ontwikkeling en spreekt van een: “doorlopend misselijkmakend drama dat al vele jaren doorgaat.”

Illegale handel
Sinds 2001 wordt de tempel al beschuldigd van slechte verzorging en mishandeling van tijgers, die op het terrein worden gehouden en gefokt voor het vermaak van toeristen. Ook zijn er volgens Wiek en het Wereld Natuur Fonds bewijzen van illegale handel.  NGO’s, (ex-)vrijwilligers en medewerkers van de tempel hebben dit bevestigd. Dat resulteerde vorig jaar in een aantal invallen door de politie en het leger. Daarbij werden aanwijzingen gevonden die inderdaad wijzen op de illegale handel in wilde dieren en het bezit ervan, en de verdwijning van tijgers.

Zo werden 38 neushoornvogels, twee jakhalzen, Maleisische stekelvarkens, zes zwarte beren en twee Afrikaanse leeuwen en enkele tijgers in beslag genomen. De leeuwen bleken in een donker betonnen hok te verblijven achter de tempel. Het was de dierenarts van de Tijger Tempel die openbaar maakte dat er tijgers vermist werden. Waarschijnlijk gedood of verkocht aan dierenhandelaren binnen en buiten Thailand.

De katten die verdwenen waren oudere mannetjes die door de tempel minder bruikbaar werden geacht, terwijl volwassen vrouwtjes snoezige welpen produceren waar mensen op afkomen. Onderdelen van tijgers worden, voor veel geld, gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Daarbij wordt aangenomen dat hun penis de mannelijke viriliteit verhoogd. De vermissingen werden nooit gemeld aan de autoriteiten.

 

CITES
De Thaise wet is duidelijk wat betreft de illegale handel in wilde dieren. Dus hoe is het mogelijk dat de tempel een licentie heeft gekregen terwijl ze illegaal bezig zijn, vraagt Wiek zich af. Een verklaring die de overheid dezer dagen gaf is dat er op dit moment een gebrek aan bewijs is voor de aanklachten tegen de abt en de tijgertempel in te dienen.

De boeddhistische geestelijken ontkennen dat ze ook maar iets verkeerd hebben gedaan, terwijl er tachtig illegale dieren in beslag werden genomen. “Waarom heeft de tempel ze niet laten registreren? Is dat omdat ze denken dat ze boven de wet staan?”, vraagt de Nederlandse dierenbeschermer zich af. En dat terwijl de tempel beschermde tijgers uitwisselde met leeuwen uit Laos. Deze illegale grensoverschrijdende handel is in strijd met de internationale verdragen van de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) waar Thailand ook voor getekend heeft.

Met de licentie kan de tempel nu ongecontroleerd fokken en doorgaan met misbruik van deze dieren. Het Wereld Natuur Fonds wijst erop dat deze tijgers niet tam zijn, maar gedrogeerd en murw mishandeld zodat toeristen deze kolossale roofdieren kunnen aaien en met hen op de foto kunnen. Voor de tempel al jaren een zeer lucratieve handel die veel geld opbrengt.

Advies
Het WFFT overweegt een klacht in te dienen bij het hoogste gerechtshof en eist daarin dat de vergunning onmiddellijk wordt ingetrokken. Dierenbeschermingsorganisaties, dierenbeschermers, het WNF en het opvangcentrum van Edwin Wiek adviseren toeristen om geen bezoek te brengen aan deze Thaise Wat. Want elke donatie houdt het leed van de tijgers en andere dieren die op het tempelterrein verblijven in stand.

Bron: Hier is Thailand (24-04-2016)
.

Zie ook: Op vakantie in Thailand? ‘Ga niet naar de Tiger Temple’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s