Pig Beach is geen paradijs voor zwemmende varkens

Bijna iedereen heeft het wel eens voorbij zien komen op internet: een onbewoonde Caribisch eiland waar alleen varkens leven, in alle vrijheid. Ze komen naar je toe zwemmen wanneer je er met een boot arriveert. Heel leuk…. lijkt het.

De realiteit is helaas anders. Hieronder een vrij vertaald, samengevat verslag van iemand die er is geweest en antwoorden heeft gezocht.

Een onbewoond Caribisch eiland, kristalhelder water met tropische vissen die om je heen zwemmen en een eindeloos aanbod van lekkere hapjes van de lokale bevolking en bezoekers. Dat klinkt als de droom van elk varken nietwaar?

Dit was precies wat ik dacht toen ik foto’s tegenkwam van de varkens op Pig Beach en daarom boekte ik mijn huwelijksreis naar de Bahama’s. Als varkensliefhebber leek het mij geweldig om deze vrije, gelukkige varkens van dichtbij mee te maken.

Toen mijn man en ik met de boot aankwamen op Pig Beach verdween mijn opwinding al snel, ik had sterk het gevoel dat er iets niet in orde was, dat er heel veel niet in orde was eigenlijk.

Toen ik uit onze kleine motorboot stapte werd ik onmiddellijk begroet door een stormloop van grote, hongerige snuiten die wanhopig op zoek waren naar voedsel. Ik stak beide handen in de lucht als teken dat ik geen voedsel bij me had en blijkbaar begrepen ze dat, want ze verloren direct hun interesse.

Toen kwamen de baby’s aanrennen… Het waren er wel een stuk of 15 en duidelijk uit meerdere families. Ze waren zo klein en zo smerig. De biggetjes besnuffelde alles, mijn handen, mijn schoenen, alles. Ik zag dat ze schaafwonden op hun huid hadden. Toen ik beter keek zag ik dat de huid op hun snuit aan het vervellen was en ze hadden overal kleine korstjes en littekens.

Ik bedacht mij dat ik tijdens mijn bezoek aan een dierenopvang had gezien dat de medewerkers in de zomer zonnebrandcrème op de varkens smeerden omdat hun huid snel verbrandt. Nu begon ik mij serieus ongerust te maken dat deze varkens hier onder de hete Caribische zon niet ernstig zouden verbranden. Ik had begrepen dat varkens huidkanker en andere ziektes kunnen oplopen door te veel onbeschermd blootstellen aan de zon en dat zij zonder behandeling dan vreselijk zouden lijden.

In de natuur waar zij thuishoren beschermen varkens zich met modder, maar aan een Caribisch strand wordt dat erg moeilijk te realiseren.

En er was nog iets niet in orde…

Eerder al had ik mij afgevraagd wat er zou gebeuren wanneer er te veel varkens op het eiland zouden komen. Ze hebben geen natuurlijke vijanden daar en blijkbaar voldoende te eten. Ik kwam er al snel achter dat alle varkens zich bijna de gehele tijd ophouden op het strand; dat is waar het voedsel is. Er waren 20 tot 25 varkens, de meeste baby’s, kinderen en jonge moeders. Waar waren de andere varkens? Ik vroeg het aan de gids die iets mompelden dat ze waarschijnlijk aan de andere kant van het eiland waren. Ik geloofde dat niet, de andere kant van het eiland is rotsachtig en er is geen voedsel. Van een inwoner van een nabijgelegen eiland kreeg ik wel eerlijk antwoord. Ze zei dat de varkens gedood worden voordat ze groot en agressief worden. Daarna worden ze opgegeten.

Ik wilde deze reis maken om vrije varkens te kunnen zien, varkens die niet uitgebuit worden, maar dat bleek ook hier het geval te zijn. Pig Beach is niets meer dan een toeristische attractie waar varkens geruimd worden als ze te veel zijn. Niet anders dan een willekeurige dierentuin dus.

De varkens worden door de lokale bevolking gezamenlijk beheerd en ze worden gebruikt om winst te maken. Lokale gidsen, boottochtjes en nabij gelegen resorts profiteren allemaal mee.

Dat toeristen gevaar kunnen lopen nemen ze op de koop toe. Soms worden mensen gebeten door de varkens en bijten kunnen ze erg goed. Navraag leerde mij dat varkens agressief kunnen worden en gaan bijten wanneer ze honger hebben. De truc is dus om de varkens hongerig te houden en te leren dat toeristen meestal wat te eten voor ze hebben.

Het enige positieve van Pig Beach is dat bezoekers kunnen ondervinden hoe leuk, lief en slim varkens (kunnen) zijn en hopelijk zet het deze mensen aan het denken tijdens hun volgende maaltijd.

Vrij vertaald van het verslag van Michelle Cehn

Lees hier het hele verslag (Engels)

Bron: World of Vegan (22-03-2016)

3 reacties op ‘Pig Beach is geen paradijs voor zwemmende varkens

  1. Beetje naiëf om te geloven in een paradijselijk eiland met allemaal lieve en genietende varkentjes. Beetje vermenselijkt? Mocht het toch zo geweest zijn, dan waren ze uiteindelijk mekaar beginnen opeten bij overbevolking. Oei, dan zijn ze meteen minder lief he…
    Kan je de bevolking het kwalijk nemen dat ze ze opeten? Ipv in een afgesloten ruimte of stal lopen ze daar vrij rond. Volgens mij eten ze dan ook eerst degene op die het meest agressief worden.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s