Undercover in de megastal van varkensbaron Straathof

Animal Rights heeft schokkende undercoverbeelden gemaakt in een megastal van de beruchte varkensbaron Straathof. Hierop is de lijdensweg te zien van een verzwakt biggetje die naar adem hapt terwijl zij bovenop haar dode soortgenoten in een kruiwagen ligt, wachtend op de dood.

Ooggetuigenverslag
Robert Molenaar was zelf ooggetuige in de megastal: ‘De megastal is een doolhof van gangen. Achter elke deur bevindt zich een ruimte met vleesvarkens, zwangere zeugen of biggen. De vele duizenden dieren, de vieze muren, de enorme stank, het lekkende dak en de geluiden van draaiende machines maakt het tot een akelige plek.’ Uit de beelden die Animal Rights heeft gemaakt blijkt dat de megastal slecht onderhouden wordt. Een zeug stond in een straal van water vanwege een kapotte waterleiding. Omdat zij opgesloten zat tussen stangen kon ze letterlijk geen kant op. De andere zeugen hadden hierdoor geen water tot hun beschikking.

Lijdende biggetjes
De lijdensweg van het verzwakte biggetje op de kruiwagen is alles behalve een incident. Maar liefst 12% van alle biggen sterft voortijdig. De varkens zijn dermate doorgefokt dat ze steeds meer biggen per keer kunnen werpen. Dat zorgt ervoor dat niet alle biggen gezond ter wereld komen en een groot aantal sterft dan ook wegens gebrek aan voeding en veterinaire zorg. De verzwakte biggen worden vaak in een hoek apart gelegd, waar ze niet herstellen en uren of dagenlang kunnen creperen. Een andere toegepaste methode is het doden van de biggen door ze tegen de muur van het kraamhok te slaan.

Veroordeelde varkensbaron
Adriaan Straathof, opererend onder de naam Sebava, heeft minimaal vijf megastallen in Nederland met circa 60.000 vergunde varkens. Vorig jaar kocht hij een nieuwe megastal aan in het Overijsselse Mariënheem om daar 11.000 varkens te fokken. Hij bezit in Duitsland en Hongarije achttien megastallen. In Duitsland werd Straathof eind 2014 veroordeeld wegens dierenmishandeling.

Bron: Animal Rights (21-03-2016)

Advertenties

3 reacties op ‘Undercover in de megastal van varkensbaron Straathof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s