China kloont op industriële schaal varkens

Je kunt de varkens horen schreeuwen, lang voordat je de langwerpige gebouwen in de glooiende heuvels van het zuiden van China hebt bereikt. Voedertijd veroorzaakt grote opwinding onder de varkens die zich tegen de hekken van hun kooien aan gooien, maar het betreft hier geen gewone boerderij… Gerund door een snelgroeiende bedrijf, BGI, is deze faciliteit uitgegroeid tot werelds grootste centrum voor het klonen van varkens. De technologie die hier gehanteerd wordt is niet nieuw, maar wat wel nieuw is, is de toepassing hiervan op massaproductie.

De eerste loods bevat 90 dieren in twee lange rijen. Ze zien er volkomen normaal uit, maar elk van hen is drager van gekloonde embryo’s. Veel van hen zijn zelf klonen. De faciliteit levert maar liefst 500 gekloonde varkens per jaar. China exploiteert wetenschap op industriële schaal.

De reporters die video opnamen hebben gemaakt voor de BBC werden uitgenodigd om te kijken hoe het één en ander in zijn werk gaat. Ze werden binnen gelaten in een soort operatiekamer waar een zeug op haar rug onder narcose op een operatietafel lag. Een zuurstofmasker is over haar snuit geschoven, blauwe plastic zakken bedekken haar poten.

Twee technici hebben een glasvezel sonde ingebracht om de baarmoeder van de zeug te lokaliseren. Een derde haalt een reageerbuisje uit de koelkast, dit zijn de blastocysten, een vroeg stadium van embryo’s, geprepareerd in een laboratorium. Deze zullen worden geïmplanteerd in de baarmoeder van de zeug. De kamer waar de ingreep plaats vond was niet bepaald schoon, er was geen airconditioning en er vlogen vliegen rond de kop van de zeug. De reporter realiseerde zich dat de operatie werd uitgevoerd met de air van totale routine, ‘lopendebandwerk’. Zelfs de aanwezigheid van een buitenlandse tv ploeg leek weinig verschil te maken. Het dier was verdoofd, maar zij konden onmogelijk weten hoe de gasten zouden reageren wanneer ze het zouden zien, laat staat hoe dierenrechtenorganisaties zullen gaan reageren na het zien van de reportage. Het team doet twee implantaties per dag, het slagingspercentage is 70-80%.

In een andere loods liggen pasgeboren biggen dicht tegen hun moeders aan. Warmtelampen houden de hokken warm. De dieren zijn klonen van klonen. De meeste zijn genetisch gemodificeerd. De dieren die hier gekloond worden zijn bedoeld als proefdieren. Ze worden gebruikt om nieuwe medicijnen te testen. Omdat varkens genetisch vergelijkbaar zijn met mensen kunnen ze dienen als ‘nuttige modellen’. Door hun genen genetisch te veranderen kunnen de wetenschappers dus zorgen voor optimaal geschikte proefdieren. Bij een groep varkens van een kleiner ras is het groei-gen verwijderd, ze stoppen met groeien wanneer ze een jaar oud zijn. Bij een andere groep varkens is hun DNA dusdanig aangepast dat ze vatbaarder worden voor Alzheimer.

Terug in het hoofdkantoor zien de reporters een groep technici gebogen over microscopen. Hier worden de klonen handmatig ‘gemaakt’. Dat gaat sneller en makkelijker volgens de verantwoordelijke wetenschapper Dr Yutao Du. ‘We kunnen met 30 tot 50 mensen tegelijk bezig zijn met handmatig klonen, dus we kunnen een ware kloonfabriek maken!’ Een kloonfabriek…. Het klinkt als iets uit een science fiction film, maar hier in Shenzhen, in deze voormalige schoenenfabriek is het realiteit.

In andere gebouwen staan 156 gen sequencers, machines ter grootte van een koelkast die 24 uur per dag bezig zijn met het ontrafelen van DNA. Ter vergelijking: het grootste gen sequencing van Europa is het Wellcome Trust Sanger Institute in de buurt van Cambridge. Daar staan 30 machines. BGI heeft zelfs een Amerikaans bedrijf gekocht die deze machines maakt. Volgens directeur Wang Jun zal de techniek van klonen zorgen voor een betere gezondheidszorg en smakelijker voedsel. Ook kan het opbrengsten verhogen voor de industrie. Een derde punt wat de directeur aanhaalt is dat dieren zoals pandaberen, ijsberen en pinguïns genetisch verbeterd kunnen worden op deze manier… Als antwoord op de vraag of hij het recht heeft om de controle over de natuur over te nemen reageert hij met argumenten over de oplossing die de kloontechniek is voor de wereldhonger, door bijvoorbeeld rijst aan te passen.

De economie in China zit in de lift en dreigt een reus in de wereld van de wetenschap te worden. BGI laat ons slechts een glimt van de toekomst van het land zien.

Bekijk de video op de BBC website

Vrij vertaald van BBC (14-01-2016)

Een reactie op “China kloont op industriële schaal varkens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s