‘The Urban Elephant, Shirley’s story’

De olifant Shirley werd in 1953 in Azië op vijfjarige leeftijd weg geroofd van haar moeder in het wild en verscheept naar de Verenigde Staten om kunstjes te gaan doen in het Keller-Miller Circus. Vijfentwintig jaar lang trad zij op en reisde de hele wereld over, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Volgens een artikel in de National Post uit 1963 werd Shirley samen met diverse andere dieren van het circus aan boord gebracht van een klein stoomschip voor een zomertoer in Canada. Drie weken lang verbleef zij met dit schip op zee voordat ze aankwamen bij de eerste locatie  om te gaan optreden. Een fotograaf die het bezoek registreerde schreef in zijn dagboek dat het schip gevaarlijk overhelde naar stuurboord. De olifanten stonden vastgeketend en hadden veel moeite om overeind te blijven staan vanwege de deining van het schip. Er werden rottende kippen als voer gebruikt voor de carnivoren dieren en het ruim was vervuild met ontlasting en vliegen.

De dag na aankomst moesten de dieren al optreden en na de show werden ze weer opgesloten in het aangemeerde schip. Er brak brand uit in de machinekamer en de brandweer deed zijn uiterste best om de dieren van boord te halen. Buiten wachtten jagers voor het geval er dieren zouden ontsnappen. Wonder boven wonder konden de dieren ternauwernood worden gered van een afschuwelijke dood.

Na dit incident werden de olifanten naar de VS teruggebracht met vrachtwagens. Maar de pech was nog niet voorbij… De vrachtwagen waar Shirley in werd vervoerd raakte betrokken bij een verkeersongeval. Wederom raakte zij niet gewond. Helaas was haar wil tot leven ook de reden dat ze terug moest keren naar het circusleven, waar de eindeloze kwellingen weer verder gingen en ze ook nog werd aangevallen door een andere olifant.

Hierdoor raakte ze ernstig gewond aan haar poot en kon niet meer optreden. Voor het circus was ze waardeloos geworden en ze werd verplaatst naar de Louisiana Purchase Zoo. Hoewel olifanten zeer sociale dieren zijn, werd Shirley 22 jaar lang in volledige afzondering gehouden in de ruimte die je op de foto hieronder ziet.

Toen Shirley in de 50 was werd uiteindelijk besloten haar over te brengen naar een olifanten opvangcentrum, ‘The Elephant Sanctuary’. Eindelijk zou zij zonder ketens vrij mogen rondzwerven in relatieve vrijheid. Haar verzorger van al de jaren in de dierentuin, Solomon James, die veel van haar was gaan houden, was heel gelukkig dat Shirley eindelijk van haar oude dag mocht gaan genieten en vooral dat zij na al die eenzame jaren weer samen zou kunnen leven met andere olifanten.

Aangekomen in de opvang werd Shirley in eerste instantie apart gehouden van de andere olifanten zodat de verzorgers haar gedrag konden observeren. Er gebeurde echter iets onverwachts…

Shirley kreeg één van de olifanten in het oog, Jenny genaamd, en zodra zij elkaar zagen begonnen ze beiden te brullen. Ondanks de tralies die tussen deze dames stonden deden ze er alles aan om zo dicht mogelijk bij elkaar te komen. Wat was de oorzaak?

Het bleek niet alleen de eerste keer in 22 jaar te zijn dat Shirley een andere olifant zag, maar het betekende tevens een weerzien met een oude vriendin! Jenny  bleek uit het zelfde circus te komen als Shirley, zij was toen nog een kalf. Het is aannemelijk te denken dat Shirley in die tijd als surrogaatmoeder heeft gefunctioneerd voor Jenny. Deze rol nam zij ook direct weer op zich in de opvang.

Ze hebben nog tien jaar samen kunnen leven voordat Jenny overleed. De verzorgers waren getuigen van de rouwrituelen van de olifanten na haar dood en Shirley is nog dagenlang depressief geweest. Gelukkig werd ze getroost door de andere olifanten, met name haar goede vriend Misty.

Vandaag de dag woont Shirley nog steeds in The Elephant Sanctuary. Na meer dan 50 jaar gevangenschap en al de ellende die ze heeft meegemaakt heeft ze niet alleen geleerd te overleven, maar ook te vertrouwen en lief te hebben.

Vrij vertaald van One Green Planet (12-02-2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s