Sjechita, joods ritueel (koosjer, onverdoofd) slachten

Niet alleen Moslims slachten dieren onverdoofd, ook de Joden doet het op deze manier.

Religieus levende Joden eten alleen vlees van zoogdieren en gevogelte die zijn geslacht door middel van een halssnede en verbloeding. Verdoving of bedwelming is hierbij niet toegestaan. Dit noemt men ‘sjechita’. Het doel van deze manier van slachten is dat het dier zo snel mogelijk bloed verliest. Door de snelle bloeddrukdaling raakt het dier binnen circa twee seconden buiten bewustzijn. Dat is tenminste de bedoeling… Een dier dat sterft of gedood wordt op een andere manier, is niet koosjer.

Bij het ritueel slachten volgens de joodse regels worden eisen gesteld aan de opleiding, vakbekwaamheid, toetsing, toezicht, kwaliteitscontrole en aan de verankering van het dierenwelzijn. De slachter, sjocheet, is door een religieuze autoriteit geaccrediteerd en staat onder toezicht van een rabbijn.

Er is één Joods slachthuis in Nederland en daar mag niet gefilmd worden.

Om die reden heeft de Nicolaas G. Pierson Foundation een videodocument gemaakt, gebaseerd op het beschikbare beeldmateriaal van de koosjere slacht in andere landen. Omdat de slacht plaatsvindt onder rabbinaal toezicht volgens de orthodox joodse traditie, mag worden aangenomen dat de getoonde beelden niet wezenlijk afwijken van de situatie in andere joodse slachthuizen.

Op de beelden is te zien is hoe runderen op koosjere wijze worden geslacht in onder meer het grootste koosjere slachthuis van de Verenigde Staten, Agriprocessors. De undercover gemaakte beelden van PETA hebben tot grote commotie geleid in de Verenigde Staten. Dieren worden na de halssnede opgehangen om te “verbloeden”, waarbij ze nog lang naschokken en spartelen.

Al decennia lang is er wetenschappelijk onderzoek beschikbaar waaruit onomstotelijk blijkt dat dieren ernstig pijn lijden en stress ervaren bij een onverdoofde rituele slacht. De wetenschappers die in de video aan het woord komen bevestigen dit en ook in een recent uitgebreid literatuuronderzoek van Wageningen UR werd dit andermaal duidelijk. Ook de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) wijst onverdoofd ritueel slachten op deze gronden af.

In tal van landen zoals Zweden, Noorwegen, Estland,IJsland en Zwitserland is onverdoofd ritueel slachten inmiddels verboden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s