Orang-oetang Japik bevrijd na twee jaar verwaarlozing

Orang-oetang Japik bracht twee lange jaren door in Borneo, vastgeketend met een korte ketting aan een boom, met niets anders dan een smalle plank om op te zitten en zonder enige vorm van beschutting tegen de hete zon of de regen.

Haar eigenaar kwam eindelijk tot de conclusie dat het houden van een orang-oetang illegaal was en liet een dierenwelzijnsorganisatie het dier bevrijden.

Toen zij aankwamen regende het erg hard en het leek er op dat er op de plank aan de boom alleen een hoopje vodden lag. Het bleek Japik te zijn, schuilend onder een oude jas. Ze was doorweekt en rilde van de kou.

Ze wiebelde constant heen en weer op de smalle plank. Waarschijnlijk deed ze dit om haar evenwicht te houden of om de pijn van haar pijnlijke ledematen te verlichten. Volgens de redders was het een wonder dat ze nog kon bewegen na twee jaar in deze situatie te hebben moeten verblijven.

Toen één van de redders, een dierenarts, bij haar in de buurt kwam stak Japik haar hand uit naar de arts. Het was alsof zij besefte dat er een einde zou komen aan haar ellende en verwaarlozing.

Het reddingsteam bevrijde Japik uit de boom en verwijderde de zware ketting van haar nek. Deze zat zo strak dat er een diepe wond onder haar kin was ontstaan.

Japik was slechts vier of vijf jaar, zij zou zelfs nu nog met haar moeder moeten leven.

Toen één van de redders haar aan de hand meenam konden ze zien dat haar poten zo zwak waren geworden dat ze heftig trilden.

Nu woont Japik in een opvangcentrum in Ketapang en is ze bezig met haar revalidatie, maar na twee jaar leven in eenzaamheid en verwaarlozing, op niet meer dat restjes voedselafval is de kans groot dat zij hier blijvende schade aan over zal houden. Ook zal haar alle vaardigheden om te kunnen overleven in het wild aangeleerd moeten worden die een jonge aap normaal gesproken van zijn moeder leert.

Bron: International Animal Rescue (29-01-2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s