Waarom lijken vleesvervangers op vlees?

Bijna dagelijks zien we op Facebook reacties voorbij komen van mensen die het er niet mee eens zijn dat vleesvervangers op vlees lijken. Of erger nog, dat de namen van deze producten ook nog op vlees lijken. Denk aan vegaburgers, kipstuckjes of vega rookworsten. Waarom wordt hier voor gekozen? Wat vinden wij daarvan en gebruiken wij deze producten wel eens?

Vroeger had je als vegetariër of veganist niet zoveel keuze. Natuurlijk, tofu, tempeh en seitan – dat is er altijd wel geweest. Als je geluk had, dan kwam je een verdwaalde noten-linzenburger tegen in de biologische winkel, maar verder moest je het toch hebben van dat wat je zelf maakte. Daar was misschien niet per se iets mis mee, maar het beperkte je wel in je keuzevrijheid. Tegenwoordig is er juist heel veel te kiezen. Of je nou nep-eend voor in je Aziatische stoofschotel of vega kip voor op je barbecue wilt, het is er. Er zijn heel veel mensen die hier heel blij mee zijn, maar we zien ook dat veel mensen er juist fel op reageren.

De laatste categorie mensen is het er niet mee eens dat vleesvervangers zoveel op vlees moeten lijken. En ze hebben een punt hoor, want de kipstuckjes van de Vegetarische Slager zijn ‘eng echt.’ Als je al een tijdje geen vlees meer eet, dan merk je eigenlijk amper verschil tussen echte kip en nep kip. We hebben gelezen dat er binnenkort ook een vegetarische biefstuk (van hetzelfde merk) op de markt komt, en als we de foto’s moeten geloven, dan komt het aardig in de buurt van the real deal. Er zijn heel veel vegetariërs en veganisten die zo’n vega biefstuk nooit zouden willen eten. Hun standpunt is: ik wil geen vlees meer eten, dus ook niet iets wat erop lijkt. Ze hebben de behoefte aan dat stukje vlees niet meer, dus ook niet als het nep is. Dat snappen wij heel goed.

Dan nog de vraag: waarom moeten de namen van de producten zoveel lijken op de namen van de originele producten? Je zou kunnen zeggen dat het verwarrend is. Hoe leg je iemand uit dat je geen kipstukjes maar wel kipstuckjes eet? Aan de andere kant zou je kunnen zeggen: juist door het verschil zo klein te maken, wordt het verleidelijker (ook voor vleeseters) om het product toch eens te proberen. Voor mensen die niet van ingewikkeld koken of boodschappen doen houden, is het misschien makkelijker om een doosje met vega rookworsten in de boodschappenkar te gooien, dan om zelf iets te moeten fabriceren van een blok tofu. En als je je partner op pad stuurt voor boodschappen, dan is het best wel makkelijk uit te leggen welk product je nodig hebt, als het zo’n herkenbare naam heeft.

Dat is, als je het ons vraagt, het hele ding achter de vleesvervangers die in alles zoveel op vlees lijken. Ze maken het laagdrempelig voor mensen die nog niet zo diep in de vegawereld zitten. Ze maken het makkelijker voor een vleeseter om toch eens een avondje vega(n) te koken. We geloven ook dat de producenten van deze vleesvervangers zich eerder op vleesverlaters, dan op overtuigd vegetariërs en veganisten richten. De meeste mensen die al langere tijd vegetarisch of veganistisch eten, zullen op den duur ‘anders’ gaan eten. Dat betekent dat je creatiever wordt in de keuken en producten gaat gebruiken die je eerder misschien nog helemaal niet kende. Zoals allerlei onbekende groenten of peulvruchten. Dat is wat vegan koken voor ons ook zo leuk maakt!

Hoe staan wij daarin? Ten eerste: het is niet iets waar wij ons heel druk om maken. Of het nou kipstuckjes of wokstukjes heet, dat maakt voor ons niet zoveel uit. We vinden het eigenlijk ook wel weer duidelijk. Kipstuckjes smaken naar en lijken op kip, wokstukjes.. tsja, die kan je wokken, maar waar zal het naar smaken? Wij snappen die benaming dus wel. Het ding is dat wij niet zoveel vleesvervangers gebruiken en er dus ook niet zoveel mee bezig zijn.

Omdat wij onszelf inmiddels toch wel gevorderde vegans durven te noemen, zijn wij vertrouwd geraakt met het werken met en het verwerken van meer basisproducten. We draaien onze hand er niet meer voor om iets lekkers te fabriceren  van een blok tofu – daar hebben we die kant-en-klare burger niet voor nodig. En wanneer wij een lekkere curry maken, dan gebruiken we liever kikkererwten, dan dat we daar ‘nepvlees’ in gooien. Puur omdat we dat lekkerder vinden en dat nepvlees op dat moment niet nodig hebben. Dat neemt niet weg dat wij het op z’n tijd ook wel lekker makkelijk vinden om een kant en klare vegaworst in een pan te gooien, of om buiten de deur eens een goede vegan burger te eten. Voor ons is het belangrijkste argument voor het gebruiken van vleesvervangers dat het wel lekker makkelijk kan zijn. Echter, aan een vegan biefstuk hebben wij niet zo’n behoefte, omdat we toch al niet meer gewend zijn om een stuk vlees op ons bord te hebben liggen. Dus waarom dan wel een vega biefstuk? Biefstukken hebben we nooit gemist. Je zult ons ook niet gauw een  vega rookworst op de stamppot zien eten, omdat dat niet echt onze manier van eten is – dat is het overigens ook nooit geweest. De behoefte aan vlees is voor ons al lang en breed verdwenen, vandaar dat we niet dagelijks omkijken naar vleesvervangers.

Wij zijn heel blij met alle vervangende producten die er op de markt zijn. In iedere supermarkt kom je tegenwoordig een schap tegen met allerlei producten die je eens een kans zou kunnen geven en dat maakt het een heel stuk makkelijker om vegetarisch of vegan te eten dan vroeger. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat wij nog altijd tien keer liever hebben dat iemand een vega worst eet, dan een echte worst, gemaakt van rund- of varkensvlees. Ieder dier dat er minder hoeft te lijden of te worden geslacht, is er eentje. We denken dat al die vleesvervangers daar een heel positieve bijdrage aan leveren.

Van ons mag je vega tonijn dus gerust vega tonijn noemen. En vega kip, vega kip. We snappen heel goed dat er mensen zijn die het vreemd of onwennig vinden. Of onnodig of misschien zelfs belachelijk. Maar het blijft natuurlijk altijd je eigen keuze om dit soort producten wel of niet te gebruiken en wanneer wij ons proberen in te leven in de situatie van iemand die net om de hoek van de ‘vegawereld’ komt kijken, dan kunnen wij het allemaal erg goed begrijpen!

Bron: De Groene Meisjes (15-11-2015)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s