Eid Al-Adha: onverdoofd geslacht in de naam van Allah

Eid Al-Adha, beter bekend als het Slachtfeest of Offerfeest. Deze islamitische feestdag valt samen met het einde van de bedevaart naar Mekka, de hadj en duurt 3 dagen. Op de eerste dag van dit slachtfeest wordt een schaap of een ander dier geslacht door elke moslim die zich dit kan veroorloven, ter ere van de profeet Ibrahim.

Volgens de Koran was Ibrahim (Abraham) bereid zijn zoon te offeren in opdracht van Allah. Toen hij het mes zette op de keel van zijn zoon, sneed deze niet en klok de stem van God, zo gaat het verhaal. Hij zei Ibrahim dat een ram de plaats van zijn zoon mocht innemen. Elke moslim die zich het kan veroorloven laat een schaap of ander dier slachten. Het vlees wordt in drieën gedeeld: een deel gaat naar de familie, een deel naar de buren en een deel naar de armen.

In Nederland en België laten moslims vooral schapen slachten. Deze feestdag kent hier dan ook wel de naam “Schapenfeest”. In Turkije is het tegenwoordig gebruikelijk geworden om niet zelf een dier te (laten) slachten, maar om een geldsom van ongeveer 130 euro over te maken naar een stichting die het vlees geeft aan arme mensen.

Voor het Offerfeest worden de dieren onverdoofd geslacht. Het dier volledig bij kennis wanneer zijn keel wordt doorgesneden, waarbij hij veel angst, pijn en stress lijdt. Onverdoofd slachten is in Europa en Nederland bij de wet verboden. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor joden en moslims. In Nederland mag dit alleen in speciaal erkende slachthuizen. Rond het Slachtfeest komt het echter regelmatig voor dat mensen zélf een dier slachten, wat strafbaar is. Dit kan leiden tot een boete van maximaal 76.000 euro of een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar. Naar schatting worden voor het Offerfeest zo’n 75.000 schapen en geiten en 4000 runderen onverdoofd geslacht in 95 slachthuizen.

Onverdoofd slachten veroorzaakt ernstig en onaanvaardbaar dierenleed. Daarom heeft Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren een initiatiefwet ingediend om onverdoofd slachten te verbieden. De Tweede kamer stemde met een overgrote meerderheid voor de wet van Thieme. Helaas kwam het niet door de Eerste kamer. Die vond het verbod in strijd met de godsdienstvrijheid. Als alternatief heeft staatssecretaris Bleker een convenant gesloten met religieuze organisaties en slachterijen. Onderdeel van het convenant is een extra opleiding voor slachters die onverdoofd ritueel slachten. (Lees verderop, bij de update, of dit convenant een succes geworden is…)

Bron: Piep Vandaag (26-10-2012)

Over de video:
Er is weinig beeldmateriaal van religieuze slachtingen in Nederland. In opdracht van de Nicolaas G. Pierson Foundation is met een verborgen camera gefilmd in Nederlandse slachthuizen om de reguliere gang van zaken bij onverdoofde rituele slachtingen zichtbaar te maken. De beelden worden becommentarieerd door toonaangevende internationale wetenschappers op het gebied van slachtmethoden en ritueel slachten.

Op de beelden is te zien is hoe schapen, runderen, geiten, kippen en konijnen zonder verdoving worden geslacht door middel van een halssnede. Daarna worden de dieren opgehangen om te “verbloeden”, waarbij ze nog lang naschokken en spartelen. Karen Soeters: “De discussie over onverdoofd ritueel slachten is lang niet gevoerd uit overwegingen van politieke correctheid, of slechts gevoerd op basis van emoties. Met dit overzicht willen we de dagelijkse gang van zaken bij ritueel slachten in beeld brengen, becommentarieerd door toonaangevende wetenschappers voor zover die mee mochten werken van hun werkgevers”

Al decennia lang is er onderzoek beschikbaar waaruit onomstotelijk blijkt dat dieren ernstig pijn lijden en stress ervaren bij een onverdoofde rituele slacht. De wetenschappers die aan het woord komen bevestigen dit en ook in een recent uitgebreid literatuur onderzoek van Wageningen UR werd dit  andermaal duidelijk. Ook de KNMvD wijst onverdoofd ritueel slachten op deze gronden af.

In tal van landen zoals Zweden, Noorwegen, Estland,IJsland en Zwitserland is onverdoofd ritueel slachten inmiddels verboden.

Bron: Nicolaas G. Pierson Foundation (17-11-2010)

UPDATE 09-09-2016:
Petitie: ‘Verbied het onverdoofd slachten!’

Binnenkort wordt er in de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren om het onverdoofd slachten te verbieden in Nederland. Roep de leden van het parlement op om zich nu al voor het verbod uit te spreken. Maak duidelijk dat slachten zonder verdoving echt niet meer kan in ons land anno 2016!

In 2012 werd er een convenant getekend met de overheid en vertegenwoordigers van de Joodse en islamitische gemeenschap, met afspraken om het welzijn van dieren die onverdoofd geslacht worden zogenaamd te verbeteren. Nu in 2016, vier jaar na dato, is er nog steeds niets gebeurd met dit convenant.

De petitie en meer info vind je hier.

Zie ook: Het Offerfeest: ritueel slachten voor Allah

10 reacties op ‘Eid Al-Adha: onverdoofd geslacht in de naam van Allah

  1. Ik heb hier nog steeds geen woorden voor.. Ik snap niet dat ‘mensen’ dit kunnen doen bij onschuldige wezentjes die zich niet eens kunnen verweren.. Het breekt mijn hart keer op keer dat ik deze dieren niet kan helpen. Hopelijk komt hier snel verandering in.. Dieren verdienen gewoon de beste zorgen en heel veel liefde! Juist hetzelfde als mensen.. Spijtig genoeg denkt het merendeel van de wereldbevolking hier niet zo over 😦

    Liked by 1 persoon

  2. Stop met Dierenleed .Laat deze dieren ook vrij genieten van het leven .Dat ritueel slachten moet men direct verbieden .Wij hebben hier een Dierenbescherming en nog veel meer .Pak deze lui aan die dit walgelijke gebeuren doen .STOP,STOP,STOP!!!!!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s