Bont: Levendige handel in moederdieren (+video)

Eind januari 2015 kwam het transportvliegtuig aan in China. Het was de tweede lading die maand van moederdieren uit Denemarken. Maar liefst 30.000 nertsen werden afgeleverd aan de Dalian Mingmen Breeding Mink. Zoals in alle diersectoren is er een levendige handel in (moeder)dieren. Twaalf jaar eerder werd de Dalian Mingmen Breeding Mink opgericht. Het nertsenfokbedrijf is in handen van Chinese en Deense eigenaren. De fokkerij herbergt maar liefst 52.000 moederdieren in vijftien verschillende kleurvariaties. Het bedrijf is een traditionele nertsenfokkerij: een moederdier brengt circa vijf jongen op de wereld. In de winterperiode worden deze jongen vergast voor hun bont. Daarnaast handelt het bedrijf in moederdieren door ze te verkopen aan collega-fokkers.

De Chinese nertsenfokkerijen zijn kleinschalig van opzet. De gemiddelde fokker heeft ‘slechts’ 200 tot 300 moederdieren. Inteelt is dan ook een groot probleem. De Deense moederdieren worden geïmporteerd omdat zij kwalitatief het beste zijn van de wereld. Deze kwalificatie is af te meten aan het aantal voortgebrachte jongen en de kwaliteit van de pels.

De toenemende vraag naar bont gaf miljoenen boeren op het platteland de mogelijkheid om een kleinschalige nertsenfokkerij op te zetten. Het fokken van nertsen heeft in China de laatste vijftien jaar dan ook een enorme vlucht genomen. Maar liefst zestig miljoen nertsen werden er in 2014 gefokt. Bedrijven zoals Dalian Mingmen Breeding Mink voorzien in de groeiende behoefte en bieden dan ook talloze diensten aan. Van de mogelijkheid tot het aanschaffen van moederdieren tot advies over voeding en huisvesting van de nertsen.

Niet alleen nertsen, maar ook vossen worden speciaal ingevlogen. In 2005 vlogen er 10.000 vossen vanuit Finland naar China met de bedoeling om met de dieren te fokken. In de Chinese provincie Heilongjiang is een fokkerij aanwezig die zich specifiek richt op het verkopen van fokdieren. Andere bedrijven verkopen weer sperma van de Finse blauwvos, met instructies hoe je de moederdieren moet bevruchten. In China worden circa 13 miljoen vossen en 14 miljoen wasbeerhonden gefokt voor bont.

Wasbeerhondenbont is vaak afkomstig uit de Chinese bontfokkerijen (14 miljoen pelzen per jaar). In Europa worden wasbeerhonden gefokt in Finland (130.000), en in mindere mate in een aantal Oostbloklanden.

Een undercover reportage van dierenrechtenorganisatie Animal Equality legt het leed van wasbeerhonden in Chinese fokkerijen bloot. De beelden tonen aan hoe wasbeerhonden in kleine kooien wegkwijnen te midden van hun eigen uitwerpselen. Dode dieren worden als voedsel opgediend aan soortgenoten. Er zijn wasbeerhonden te zien met open wonden en wasbeerhonden die duidelijke symptomen van mentaal of fysiek lijden vertonen. De beelden waarop te zien is hoe de wasbeerhonden aan hun einde komen getuigen van wreedheid. Metalen staven die aangesloten zijn op de batterij van een vrachtwagen worden in de anus en de bek van een dier gestopt om het te elektrocuteren. Vervolgens wordt de wasbeerhond opgehangen aan de vrachtwagen. Op brute wijze scheuren de bontarbeiders de huid met de handen van het dier af.

Undercover onderzoek van Oikeutta Eläimille toont aan dat het dierenleed in de Finse bontindustrie, grootste wasbeerhondenproducent van Europa, even schrijnend is. De beelden tonen zieke dieren met flinke wonden in de kooien. Ze worden aan hun lot overgelaten zonder enige vorm van verzorging.

Bron: Animal Rights

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s