Waarom dieren lijden voor stoffen

Dons, wol, leer, angora, bont en exotische huiden, allemaal dierlijke producten die gebruikt worden voor het maken van kleding en andere gebruiksvoorwerpen en prullaria. Voor de dieren die hiervoor misbruikt worden betekent het een leven in miserie en een pijnlijke dood. Ganzen, eenden, schapen, koeien, geiten, konijnen, vossen, wasbeerhonden, slangen, krokodillen en nog veel meer dieren worden gedood voor hun vacht of huid.

Werk hier niet aan mee en koop uitsluitend producten van niet-dierlijke afkomst. Hieronder vind je in het kort wat informatie en video’s over de diverse stoffen. Zie voor meer info in de desbetreffende categorieën op VATD-blog of op ‘(Meer info)’ bij de teksten.

Dons
Zo’n 80% van eenden en ganzen worden levend geplukt, soms meerdere keren per jaar. Het is voor de consument onmogelijk om er achter te komen of er ganzen levend zijn geplukt of dat dit pas na de slacht is gebeurd. Leveranciers van donsproducten zijn uiterst terughoudend met het geven van informatie over de herkomst. De bloederige, open wonden die veelal ontstaan tijdens het plukken worden hardhandig, zonder verdoving dicht genaaid. (Meer info)

Wol
Je zult waarschijnlijk niet verwachten dat die lekkere, warme, wollen trui of die fijn zittende Uggs laarzen de oorzaak zijn van ernstig dierenleed. De realiteit is echter dat er aan de wolindustrie een donkere kant zit voor miljoenen schapen die lijden onder de bloederige en wrede praktijken. (Meer info)

Leder
Een grote hoeveelheid leer komt uit ontwikkelingslanden zoals India en China, waar dierenwelzijnswetten niet bestaan of niet worden uitgevoerd. In India bleek uit een undercoveronderzoek door PETA Amerika dat werknemers de staart van koeien breken en chilipeper en tabak in hun ogen wrijven om hen te dwingen op te staan nadat de dieren onderweg naar het slachthuis door uitputting zijn ingestort. In slachthuizen wordt bij deze dieren vaak routinematig de keel doorgesneden en worden ze gevild en opengesneden terwijl ze nog bij bewustzijn zijn. Behalve van runderen wordt er ook leer gemaakt van de huid van andere dieren, o.a. van honden. (Meer info)

Angora
De haren van angorakonijnen worden hardhandig uit hun huid getrokken. De konijnen gillen het uit van de pijn. Als de vacht na drie maanden is hersteld herhaalt deze marteling zich weer, keer op keer totdat het konijn is bezweken.

Ook wanneer er geknipt of geschoren wordt lijden de dieren omdat ze aan de voor- en achterpoten worden vastgebonden en ook dit niet zachtzinnig gaat. (Meer info)

Bont
Het meeste bont dat je op straat tegen komt, zo’n 95%, is afkomstig uit de Aziatische landen, vooral uit China, waar geen wetgeving bestaan over de verzorging van en omgang met dieren. Aangezien er veel vraag is naar bont worden daar miljoenen dieren op gruwelijke wijze gedood. Ze worden doodgeknuppeld of de rug wordt gebroken door ze op de grond te slaan. Meestal leven de dieren nog wanneer ze gevild worden en soms zelfs nog tot 10 minuten nadat ze gevild zijn en op een grote hoop met lotgenoten zijn gegooid. Vooral wasbeerhonden worden gebruikt, maar ook o.a. katten en honden.  Het meeste imitatiebont is geen imitatiebont, maar echt bont, niet of bewust verkeerd gelabeld. Bontkraagjes aan kinderjassen zitten bovendien bomvol met kankerverwekkende stoffen. (Meer info)

Reptielen
Slangen, alligators, krokodillen en hagedissen worden vaak levend gevild. Hun huid wordt verwerkt tot leer. (Meer info)

6 reacties op ‘Waarom dieren lijden voor stoffen

 1. Walgelijk !! Heb er verder geen woorden voor…kan er alleen maar boos en verdrietig van worden…hoe kun je als mens zo gevoelloos met dieren omgaan…die hebben ECHT geen gevoel…mensen in china moeten ze meer films laten zien hoe een dier ook kan zijn…en niets meer kopen uit china !!!

  Liked by 1 persoon

 2. Ik probeerde een jas te kopen zonder dierlijk materiaal. ..was niet te vinden! Ik heb de duurdere merken geprobeerd en altijd zat er wel iets in de vulling. Waarom niet een mooie gewatteerde jas!

  Liked by 1 persoon

  1. Ik loop elk jaar te zoeken, maar elk jaar vind ik uiteindelijk toch weer een dierenleedvrije jas. Dit keer een gewatteerde jas bij Man at Work in Sneek. Misschien een tip.

   Like

 3. VRESELIJK…WALGELIJK…ARME WEERLOZE DIEREN….Wat een KLOTE wereld is het toch..wat n gestoorde idioten lopen er rond…totaal gevoelloos…..wat n helden tsjong. ..ze kunnen van mij allemaal een kogel krijgen..

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s