Kalf dat regelmatig wordt geaaid groeit beter

Onderstaand artikel stond 24 december j.l. op de website van veearts.nl:
‘Kalfjes op een melkveebedrijf die regelmatig geaaid worden, groeien beter dan hun soortgenoten die niet worden geaaid. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit voor diergeneeskunde in Wenen. Het aaien kan voor bedrijven de moeite waard zijn, omdat kalveren die sneller groeien als koe meer melk geven, aldus de onderzoekers.

Hoofdonderzoeker Stephanie Lürzel en haar collega’s onderzochten 104 Holstein-kalveren van een melkveebedrijf in het oosten van Duitsland. Ongeveer de helft van de dieren werd na de geboorte gedurende twee weken lang drie minuten per dag geaaid. De andere helft werd niet geaaid.
De kalfjes werden op een specifieke plek geaaid: aan de onderkant van de hals. “Uit eerdere studies blijkt dat koeien vooral genieten als ze daar worden geaaid. Zelfs de hartslag van de dieren nam dan af”, aldus Lürzel.

Extra groei is extra melk
De bestudeerde kalveren die geaaid werden, waren bij het spenen ongeveer 3 procent meer in gewicht toegenomen dan de kalveren die niet werden geaaid. De menselijke aandacht lijkt heel direct invloed hebben op de gewichtstoename bij de dieren.

“Een studie uit 2013 toonde aan dat kalveren die sneller groeien, later als koeien meer melk geven. Een extra groei van 3 procent kan volgens dat onderzoek omgerekend worden naar 50 kg meer melk per koe per jaar.”, aldus Lürzel.’

☆ ☆ ☆

Waar hebben we het over, individuen of dingen? Over baby’s of voorwerpen?
Dit soort berichten zijn gewoon te triest om waar te zijn, maar helaas is het de realiteit van de hedendaagse melkveehouderij. Een kalf heeft liefde en aandacht nodig om goed te groeien, je meent het! Wat dacht je ervan om een baby bij zijn of haar moeder te laten? Zoals de natuur het bedoelt heeft. Wat dacht je ervan om baby’s niet gedwongen te creëren en geboren te laten worden uitsluitend om de melk van de moeder te kunnen stelen en de baby’s te doden of uit te buiten?

Een bericht als dit laat zien hoe afgestompt de veehouderij is geworden als het om hun inkomsten gaat, als het over het misbruiken van dieren gaat ten behoeven van hun portemonnee.

Ze moeten zich doodschamen om het een ‘ontdekking’ te noemen dat een baby aandacht nodig heeft. Ze moeten zich doodschamen om dit gebrek aan moederliefde uitsluitend te compenseren met een paar minuten aandacht uit eigenbelang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s