De jassen van Canada Goose… met bontkraag van coyote bont (+3 video’s)

Door intensief te jagen op coyotes wordt het biologisch evenwicht ernstig aangetast en ontstaat er een overschot aan knaagdieren en konijnen. De coyotes worden gedood omdat ze anders het vee op zouden eten. Maar het overschot aan knaagdieren en konijnen dat deze jacht veroorzaakt eet het voedsel van het vee op. Er zijn goede alternatieven voor het beschermen van vee zoals hekken of het gebruik van waakhonden.

De jachtmethodes zijn zéér dieronvriendelijk. De dieren worden gevangen met wildklemmen die soms maar eens in de drie dagen geleegd worden. Een dier kan hier dus dagenlang in vast zitten met zijn poot, kaak of nek. Regelmatig knagen de gevangen dieren hun poot door om te ontsnappen.

Wildklem
Zodra een dier in de klem trapt, slaan twee metalen beugels met grote kracht dicht. Een sterke veer zorgt ervoor dat de klem strak gesloten blijft. Het dier kan niet meer ontkomen. Totaal in paniek door de pijn en angst probeert hij dat meestal toch. En soms lukt het. Pezen en spieren scheuren daarbij letterlijk af. In sommige gevallen verliest het dier zelfs een poot en slaat zwaar verminkt op de vlucht. Verder is het soms dagen wachten tot de pelsjager het dier doodslaat op het hoofd, want zo wordt de vacht het minst beschadigd.

Bijvangst
Een wildklem selecteert zijn slachtoffers niet. Naast de gewenste dieren met dure pelzen worden er ook veel dieren ‘per ongeluk’ gevangen. Honden, katten en soms ook runderen trappen er letterlijk in. Per gewenst dier vallen op deze manier nog eens één tot vier onbedoelde slachtoffers. Rommeldieren noemen de pelsjagers deze bijvangst. Zo wordt het recept voor een kraag van coyote bont: een coyote plus een tot vier andere dieren.

Verbod in Europa
In Europa begon in de jaren zeventig en tachtig het protest tegen het gebruik van de wildklem. Steeds luider werd de roep om een verbod. Deze gruwelijke klem was immers verantwoordelijk voor veel dierenleed. Bovendien bedreigde de wildklem veel beschermde diersoorten met uitsterven. In 1991 namen de Europese regeringen het protest eindelijk serieus. Er werd een wet aangenomen die het gebruik van de wildklem in de Europese Gemeenschap verbiedt. Maar helaas mag het bont dat verkregen is door wildklemmen mag nog steeds wel in Europa verkocht worden.

Niet effectief
Canada, Amerika en Rusland zijn de belangrijkste landen die op grote schaal op pelsdieren jagen met wildklemmen. Zij hebben vanaf het begin geprobeerd wetgeving te torpederen. Jaarlijks worden in deze landen vijf miljoen pelsdieren slachtoffer van de wildklem. Driekwart van dit bont wordt in Europa verkocht. De Europese Commissie en de Europese lidstaten zijn enorm onder druk gezet. Daardoor is slechts een gedeelte van de nieuwe wet van kracht geworden. De wildklem is sinds januari 1995 inderdaad in de hele Europese Unie verboden. Maar het importverbod op klembont is getorpedeerd. Bont dat met wildklemmen is verkregen kan tot op de dag van vandaag gewoon in Europa worden verkocht. Ook in Nederland…

Canada Goose
Canada Goose is een Canadees kledingmerk dat momenteel erg populair is in Nederland. Helaas maakt dit merk gebruik van echt coyote bont dat gevangen wordt met wildklemmen (traps). Het Canadese merk Canada Goose rationaliseert op hun website:

“We use Coyote fur for functional purposes. Our jackets are, and always have been used in the coldest places on earth.”

Er zijn natuurlijk ook warme bontvrije alternatieven, maar Canada Goose verklaart verder:

“More importantly, we take pride in the fact that by supporting this sustainable industry we are also supporting the native Canadian communities of the North and their centuries-old ways of life that are now being threatened… Many anti-fur advocacy groups fail to take into account the environmental impact of the production of synthetic fur. The chemical by-products of this production process have the potential to do more harm to the environment than the use of the fur from animals that are hunted as part of an ancient way of life that balances the needs of people and wildlife.”

Echt bont, dat altijd met chemicaliën moet worden behandeld, is vervuilender dan imitatiebont. Ook is het met wildklemmen vangen van coyotes niet de manier om de stand op peil te houden. Onderzoekers hebben aangetoond dat het drastisch verminderen van de populatie een averechts effect heeft; de coyotes planten zich juist sneller voort. Ondertussen hebben ze  zich zelfs over het hele continent verspreid. Er wordt op coyotes gejaagd om het vee te beschermen, maar er wordt echter weinig vee daadwerkelijk door coyotes gedood.

Bron: Bont voor Dieren

De jassen van Canada Goose zijn niet alleen afgezet met bont, maar ook nog eens gevoerd met dons…. Hoeveel ellende wil je dragen?
Zie hiervoor: Dierenleedjassen

.

25 reacties op ‘De jassen van Canada Goose… met bontkraag van coyote bont (+3 video’s)

 1. Bij de winkel Schneider Outdoor in de Werverstraat in Den Bosch verkopen ze deze Goose jassen met bontkragen ook. Ik heb ze hier al in de winkel en op hun site op aangesproken maar kreeg te horen dat de coyotes toch wel gedood worden. Hetzelfde rot smoesje dus!! Op hun fb pagina ben ik uiteraard al geblokt. Kunnen jullie hen deze informatie even doorsturen of op hun fb pagina zetten!!?? Dat zou geweldig zijn!!! Alvast bedankt!!! Groetjes Monique Valentijn.

  Liked by 1 persoon

  1. Wie op leren schoenen loopt heeft een dierenhuid aan. Die koe is mede voor dat doel geslacht. Diverse dieren worden verwerkt in producten voor de mensheid. Dat komt omdat het zoogdier mens (omnivoor) bovenaan in de voedselketen staan. Heel natuurlijk allemaal. Wel typisch dat een moralistische mening over bond alleen in het rijke westen voorkomt. Wanneer je als eskimo moet overleven heb je die luxe niet.
   dan gebruik je elk hulpmiddel nodig om een prooi te vangen. Honger doet anders denken!

   Like

 2. Walgelijk voordit bont .trouwens al het bont is walgelijk .vooral de truck.s en klem ja dan afwachten om doodgeknuppeld te worden .ik wordt hier misselijk van .hoe kan iemand zo zijn ? Weer Geld ?? En geen gevoel hierover
  !!

  Liked by 1 persoon

  1. Alleen hele domme mensen kopen bont! Ik word kotsmisselijk van al die bontkragen op straat. En de koppen die er bovenuit komen zeggen meestal al genoeg. Daar zit geen verstand in.
   De verkoop ervan is al walgelijk. Dat dit mag in een zogenaamd beschaafd land als Nederland. Het moet stoppen!! De consument heeft de macht in handen en kunnen bont dus links laten liggen in de winkels….

   Liked by 1 persoon

 3. Waarom bont gelijk verbieden? Vervelende mensen zijn dat! Maak regels over de vangst, quota.., een beheer(s)plan. Ik eet vlees, daar worden ook beesten voor gedood. Met de huid van beesten kun je ook wat.
  Overheden dienen regels te maken en zorgen voor controle. Als je het kapitalisme geheel zijn gang laat gaan gaat alles kapot; omdat ieder mens het meeste wil voor de vaak laagste prijs.
  Dus niet zeiken dat andere mensen geen bont mogen dragen. Maak regels hoe je verantwoord omgaat met dieren en milieu.

  Liked by 1 persoon

  1. Dieren voor bont worden uitsluitend gefokt voor hun vacht. Het zijn wilde dieren die in een klein kooitje worden gehouden en op pijnlijke manier worden gedood, voor versiersels… Onnodig dierenleed dus. In Nederland zijn regels en (nog wel) bontfokkerijen, maar neem eens de moeite om te onderzoeken hoe het daar toe gaat. Op VATD staat genoeg info.

   Liked by 1 persoon

 4. Toch fijn dat ze ook even aan de traditionele manier van leven van de Indianen denken en zeggen daarvoor respect te hebben… Nadat ze ook die grotendeels hebben uitgeroeid 😀 ik word altijd zo moe van al die domme drogredeneringen om dingen goed te praten die zo overduidelijk fout zijn.

  Liked by 1 persoon

  1. The fact is that there are thousands of Inuit communities in Canada, where there is no Industries, farming is impossible, one store.where everything is flown in at an astronomical cost. The people here hunt to stay alive , meat to eat, clothing to stay warm . I dont have a problem with them selling the furs, for survival. Banning trapping for these communities is also a death sentence for them.
   If they dont hunt enough to get them through the winter they starve to death. The Inuit have lived this way, off the land, long before the French and English came to this country.
   I do have a problem with farming for fur, with animals who have never set foot in the wild, their natural habitat, bred to be slaughtered. It is distasteful to us animal lovers, but we have to look at both sides of the coin. I am torn on this issue, living in Canada and knowing how poor these communities are. We have a choice, do not eat meat,do not wear leather, or fur or have down filled anything.. This is a debate that has gone on for years . The fur farms are equivalent to puppy Mills both should be banned.

   Liked by 1 persoon

 5. Vooropgesteld: ik ben geen voorstander van dragen van bont en ik vind de wijze waarop de mens in het algemeen met dieren omgaat afschuwelijk. Maar in hetzelfde artikel eerst zeggen dat er een overschot aan knaagdieren ontstaat door de jacht op coyotes en vervolgens beweren dat de coyotes zich alleen maar sneller voortplanten en zich over het hele continent verspreiden doet afbreuk aan de geloofwaardigheid. Ook aan dit verhaal zijn meerdere kanten en voor- en tegenstanders zullen er alles aan doen om alleen hun eigen argumenten voor het voetlicht te brengen. Dat geldt dus niet alleen voor Canada Goose maar net zo goed voor een actiegroep als Bont voor Dieren. De waarheid ligt altijd in het midden.

  Liked by 1 persoon

 6. Ik heb vier jaar geleden een mooie goose jas gehaalt ben er super tevrededen mee en is nog zo goed als nieuw,jassen zonder bont hebben ook angora konijn vulling etc dus dat bontje wilt nog niks zegge. Maar dan ken je net zo goed ook half nederland aanspreken over waar ze elke nacht op slapen.

  Like

 7. Bont is voor dieren niet voor mensen!!
  Walgelijk maar helaas zullen dit soort praktijken blijven bestaan zolang er geld mee verdiend kan worden.
  Als het niet legaal mag dan doen ze het wel illegaal.
  Het enige wat je hiertegen kunt doen is bont dragen verbieden en bont dragers bekeuren/bestraffen!
  En ( hoe erg ook) niet-giftige verf op de beesten smeren/spuiten om het zo tegen te gaan….

  Liked by 1 persoon

 8. Ooit droeg ik ook zo een kraag.
  Hoe dom kon ik zijn.
  Ook al had ik een bontje van een dier die door overpopulatie werd gedood.
  Maar ik bracht misschien wel mensen op ideeën om ook een jas met een kraag te kopen.
  NEE NOOIT MEER.!!!!!!

  Maar ik vind mensen die roken ook dierenbeulen !!!!!!!!!!
  Dieren,apen,honden,katten en konijnen worden dagelijks een 1/2 tot 1 jaar lang gebruikt voor proeven.
  Ze krijgen iedere dag vele uren een masker op waardoor ze sigaretten rook naar binnen krijgen.
  Deze dieren hebben zo een lange lijdens weg,misschien lijden deze dieren nog wel meer dan de cyotten.

  Denkt hier wel eens iemand over na ?????

  Niet dat ik ooit nog een bontje goedkeur hoor !!!!!!!

  Liked by 1 persoon

  1. totdat ze je hond en poes opeten…. Bij mij in Massachusetts is het een epidemie meet al die agressieve beesten. In een radius van 1 km zijn in de laatste 4 maanden al 17 katten en vier honden levend uit elkaar gerukt (gelukkig nog geen kindjes). Ze lopen gewoon bij je voordeur langs. Klemmen niet OK maar afschieten wel. En laat je kleine kinderen maar niet buiten spelen. Het gaat bij mij niet over bont – da’s gewoon ordinair.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s