Gary Yourofsky (+ 3 video’s)

Gary Yourofsky is een begrip in de vegan-wereld. Hij geeft lezingen over het veganisme en onderbouwt zijn verhaal op een zeer overtuigende charismatische manier. Vele mensen zijn veganist geworden na het beluisteren van zijn lezing.

Begin dit jaar (2015) stond de teller van het aantal lezingen wat Gary gegeven heeft op 2660. Deze lezingen heeft hij gegeven voor meer dan 60.000 mensen op 186 scholen in 30 staten (VS), waaronder diverse universiteiten en tevens in verschillende steden en op scholen in Israël.

De lezing die hij op een universiteit (Georgia Institute of Technology) heeft gegeven is wereldberoemd geworden. Deze lezing is gefilmd en vertaald (ondertiteld) in meer dan 30 talen en op YouTube al meer dan 10 miljoen keer bekeken. Het heeft zeer terecht de titel ‘Best speech you will ever hear’ gekregen.

In 1996 richtte Gary de vegan organisatie ‘Animals Deserve Absolute Protection Today and Tomorrow’ (ADAPTT) op. In 2001 had de organisatie ongeveer 2200 leden. Begin 2002 is Gary afgetreden als president van ADAPTT vanwege financiële problemen.

Gary Yourofsky is een dierenrechtenactivist in hart en nieren. Hij is 13 keer gearresteerd tussen 1997 en 2001, o.a. wegens een ‘illegale’ bevrijdingsactie van 1542 nertsen op een bontboerderij in Canada in 1997, waarvoor hij 77 dagen in een zwaar beveiligde gevangenis heeft doorgebracht in 1999. Deze opsluiting heeft Gary nog fanatieker gemaakt, omdat hij nu uit ervaring wist hoe een opgesloten dier zich moest voelen.

Tussen 2002 en 2005 werd hij gesponsord door PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) zodat hij zijn lezingen kon geven. Door de video op YouTube is hij wereldwijd bekend geworden.

Vanwege zijn activisme is Gary niet meer welkom in Engeland en Canada en in 2012 wist de minister van onderwijs in Israël nog te voorkomen dat hij daar op scholen zou spreken.

Gary Yourofsky wordt bewonderd of bekritiseerd voor zijn keiharde manier van confronteren. Hij jaagt veel mensen in het harnas door de bio-industrie te vergelijken met concentratiekampen en de holocaust, de meeste vegans zien de vergelijking wel. Hij heeft ooit gezegd dat hij gewetenloze mensen die bewust dieren misbruiken door ze te eten, te dragen of op elke andere manier te misbruiken enge ziektes toewenst.

Men noemt hem vaak extreem, maar is de waarheid vertellen extreem of is de waarheid extreem?

Gary Yourofsky op internet:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s